Președintele în exercițiu, Donald Trump s-a confruntat cu critici dure, atât din partea americanilor, cât și din mediul internațional după ce a încurajat protestele de miercuri din fața Capitoliului din Washington. Președintele american a reușit să-și atragă critici și din partea republicanilor, un senator cerându-i chiar demisia ca urmare a violențelor, iar punerea sub acuzare a lui Donald Trump se pare că se bucură de tot mai mult suport.
Președinta Camerei Reprezentanților cere punerea sub acuzare a lui Donald Trump
Acum, Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, a cerut chiar punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump pentru rolul său în evenimentele de miercuri de la Capitoliu, transmite sâmbătă dpa, conform Agerpres.
”Din păcate, persoana care conduce aripa executivă este un dezechilibrat, labil şi periculos preşedinte al Statelor Unite”, a afirmat politiciana democrată într-un interviu ce va fi difuzat integral duminică de postul de televiziune CBS.
”Şi suntem doar la câteva zile până vom putea fi protejaţi de el. Dar el a făcut ceva atât de grav încât ar trebui să existe o punere sub acuzare împotriva sa”, a subliniat Pelosi.
Ea a cerut demisia imediată a lui Donald Trump şi a ameninţat cu lansarea a încă unei proceduri de impeachment.
Cinci persoane au murit din cauza protestelor
Sute de susţinători ai lui Donald Trump au luat cu asalt, miercuri, Capitoliul din Washington într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din SUA din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia la sediul Congresului american. Aceste confruntări au cauzat moartea a cinci persoane, printre care un ofiţer de poliţie.
Congresmenii democraţi au redactat un proiect de rezoluţie pentru a începe procedura de destituire a lui Donald Trump sub acuzaţia de incitare la revoltă. Totuşi, procedura ar urma să fie decisă în Senat, unde încheierea ei înainte ca Joe Biden să-şi preia mandatul de preşedinte, la 20 ianuarie, este practic imposibilă.
Dacă Donald Trump va fi găsit vinovat după ce îşi încheie mandatul, el ar putea primi interdicţia de a deţine funcţii publice la nivel federal, ceea ce ar însemna că nu va putea candida la alegerile prezidenţiale americane din 2024.
În calitate de preşedinte al SUA, Trump se bucură de imunitate, care însă este valabilă doar până la încheierea mandatului său la Casa Albă.