Ultima modă în munca la negru: angajatorii fac lucruri trăsnite

În 2012, numărul firmelor sancționate pentru muncă fără forme legale a scăzut cu 40%. În joaca de-a șoarecele și pisica cu inspectorii de muncă, angajatorii au ajuns să fie mai creativi ca niciodată.

Scăderea este cea mai abruptă înregistrată de Inspecția Muncii în ultimii ani. Iar motivele sunt simple și în directă legătură cu actuala legislație a muncii, intrată în vigoare în urmă cu doi ani. Prin noile norme, sancțiunile pentru companiile care angajau fără forme legale au crescut de până la 14 ori și, poate ce i-a speriat pe cei mai mulți, s-a introdus răspunderea penală în cazul angajatorilor cu peste 5 angajați depistați fără documente în regulă.  Iar sancțiunile au curs, anul trecut înregistrându-se peste patru mii de dosare penale, în urma unor acțiuni coordonate de Inspecția Muncii, Garda Financiară și polițiștii de la Direcția de investigare a fraudelor.
Potrivit experților, domeniile cele mai vulnerabile în fața acestui fenomen sunt, previzibil, construcțiile (40%-50% din total), activitățile turistice, coafură/cosmetică, transporturi, menaj,  securitate și pază. De reținut, ca detaliu explicativ, că mai toate aceste sectoare au fost puternic afectate de criza financiară, iar forța de muncă angrenată a scăzut proporțional, ceea ce ar explica numărul mult mai mic de firme sancționate anul trecut față de intervalul anterior.
Mult zgomot pentru nimic?
Așadar, toate merg ca unse, iar munca la negru este ca și eradicată. Evident, greșit. În cuvintele lui Cătălin Tacu, inspector adjunct în cadrul ITM Iași, „după ce s-a introdus răspunderea penală, la nivelul județului am depistat 12 astfel de situații. Dintre aceste 12 sesizări, am primit soluții de la Parchet doar pentru șase: 5 cu neînceperea urmăririi penale și una pentru neînceperea urmăririi și aplicarea unei sancțiuni administrative de 100 de lei“. La Vâlcea, șeful ITM a declarat că nici măcar într-un singur caz nu a fost dispusă începerea urmăririi penale.
Totuși, scăderea vizibilă a muncii la negru este o realitate, confirmă Marilena Balabuti, de la ITM București. Iar angajatorii sunt, astăzi, mai speriați ca niciodată. Și automat, mai inventivi (în caseta din stânga-jos se regăsesc câteva dintre metodele mai mult sau mai puțin originale de eludare a legii, unele vechi de când lumea, altele proaspăt apărute).

Metode vechi și noi de fentare a legii

inedit Angajatul acceptă să fie concediat (însă, în scris, încetarea contractului se face fără acordul părților). Astfel, are dreptul la indemnizația de șomaj, iar angajatorul îi dă, pe sub mână, restul de bani până la completarea salariului inițial.

simplu Contractul se încheie pe normă parțială, chiar dacă salariatul lucrează full-time. Greu de depistat, mai ales în cazurile în care programul de lucru din acte este „flexibil“: în această situație, chiar dacă inspectorii descind în zile diferite, la ore diferite, angajatul are dreptul de a se afla în sediu și va pretinde că se află în timpul celor patru ore de program zilnic.

riscant Angajatul intră frecvent în concediu medical, situație în care contribuțiile datorate de angajator scad la minimum. Este o metodă ușor de detectat, cu excepția cazurilor în care angajatul își poate desfășura activitatea și de acasă – practic, dacă îl găsesc la domiciliu, inspectorii de muncă nu au cum să mai demonstreze artificiul.

clasic Angajatul este plătit cu salariul minim pe cartea de muncă, iar restul îl primește în plic. Este cea mai veche și răspândită metodă de muncă la gri, dar și una dintre cele mai greu de depistat: chiar dacă realizează că anumite companii își plătesc toți angajații cu salariul minim,  inspectorii nu au cum să demonstreze că aceștia primesc sume suplimentare „în spatele ușilor“. Soluția, în general, este intervievarea individuală a salariaților.

amăgirea Candidatul este păcălit să lucreze „de probă“ timp de trei-patru luni, adesea pe sume de nimic și fără niciun acord scris (prin lege, în perioada de probă angajatul are un statut similar colegilor săi, are contract de muncă, i se plătesc contribuțiile sociale etc.) Previzibil, la final este anunțat de patron că nu a corespuns cerințelor postului și este îndepărtat.