”Premierul va merge mâine (miercuri n.r.) pentru a lua cina cu Ursula von der Leyen, în vederea continuării discuţiilor referitoare la relaţia viitoare dintre Marea Britanie şi UE”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului premierului britanic din Downing Street.

Marţi, guvernul britanic a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care-i permite să retragă dispoziţiile controversate din proiectul de lege prin care revine asupra Tratatului Retragerii Regatului Unit din UE, care-i nemulţimeau pe europeni în toiul negocierilor comerciale.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marţi că Uniunea Europeană ”nu-şi va sacrifica niciodată viitorul” pentru a încheia un acord post-Brexit cu preţul unor concesii care să-i fragilizeze piaţa unică.

Trei articole au fost retrase

Marţi, 8 decembrie, Guvernul Marii Britanii a retras trei articole din proiectul său de lege privind piaţa internă, articole criticate de Uniunea Europeană pentru încalcarea protocolului în legătură cu Irlanda de Nord din acordul asupra Brexitului.

Acest proiect de lege a fost introdus de premierul britanic Boris Johnson pentru a asigura integritatea pieţei interne britanice după Brexit, dar el a repus în discuţie anumite angajamente asumate de Regatul Unit în acordul privind retragerea din UE, în special dispoziţiile privind evitarea revenirii la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

După reuniunea desfăşurată luni la Bruxelles, responsabilii celor două părţi “pot acum să anunţe un acord de principiu asupra a trei chestiuni, în special asupra protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord”, a anunţat într-un comunicat guvernul britanic.

Cele trei chestiuni se referă la controalele la graniţă în cazul produselor vegetale şi animale, livrările de medicamente, carne congelată şi alte produse, precum şi clarificarea unor reguli privind ajutoarele de stat.

Această înţelegere va permite ca acordul de retragere să fie deplin operaţional de la 1 ianuarie, a menţionat la rândul său Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.