Răsturnare de situaţie în cazul Brexit, după o dezbatere maraton care a durat peste şase ore. În urma votului, s-a ajung la un acord prin care Marea Britanie va rămâne în UE până la data de 31 octombrie. De asemenea, există şi varianta unui Brexit prematur, dacă Theresa May poate obţine susţinerea Camerei Comunelor pentru acordul Brexit. UE a oferit astfel o amânare mai lungă decât cea cerută de britanici.
„Amânarea este atât de flexibilă precum mă aşteptam şi este un pic mai scurtă decât mă aşteptam dar este destul timp pentru a fi găsită o soluţie. Vă rog să nu irosiţi acest timp”, a declarat joi noaptea preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Oficialii UE au organizat o conferinţă de presă care a început după ora locală 02:00 (03:00 ora României).
De asemenea, Uniunea Europeană va organiza un summit simbolic în luna iunie pentru a evalua comportamentul Marii Britanii ca stat membru. Ulterior, Theresa May a evitat întrebările privind viitorul ei ca prim-ministru după ce a afirmat că nu va accepta o amânare peste data de 30 iunie, scrie news.ro.
„Marea Britanie încă poate părăsi UE pe 22 mai şi să nu organizeze alegerile europarlamentare dacă parlamentul va aproba acordul retragerii. În ultimele trei luni am votat de trei ori pentru a părăsi Uniunea Europeană. Dacă ar fi votat cu mine în ianuarie destui membri ai parlamentului, am fi fost deja afară din Uniunea Europeană”, a transmis May.
Premierul britanic va ţine un discurs joi după-amiază în Camera Comunelor.
Tusk, cel care propusese o amânare de un an, a declarat că nu exclude posibilitatea ca Marea Britanie să ceară o nouă amânare în octombrie.
„Cred că este mereu mai bine să ai o bucată din ceva decât tot din nimic. Şase luni, mai mult de şase luni, ar putea să fie de ajuns pentru o soluţie bună dacă există bunăvoinţă şi majoritate pentru o soluţie bună în Camera Comunelor. Poate nu suntem fericiţi, dar suntem mulţumiţi. Acest timp oferă oportunitatea Marii Britanii de a revoca Articolul 50 şi să anuleze cu totul Brexitul”, a spus Tusk.
Mai mult, Juncker a recunoscut că dezbaterea lungă dintre liderii UE a fost „un pic dificilă” însă a glumit afirmând că îi place această înţelegere pentru că mandatul său de preşedinte al Comisiei Europene se încheie la miezul nopţii pe 31 octombrie şi ar putea pleca mai devreme de la o eventuală dezbatere privind o nouă amânare.
Au existat de asemenea neînţelegeri între Franţa şi Germania în timpul dezbaterii. Angela Merkel s-a contrazis cu Macron, pe tema insistenţei Berlinului că guvernul britanic este de încredere, cât şi asupra faptului că nu ar trebui să se rişte ajungerea la o ieşire fără acord prin oferirea doar a unei amânări scurte, precum cea de până pe 30 iunie.