După ce o tânără de 22 de ani din Strasbourg a decedat din cauza insuficienţei hepatice provocată de paracetamol, autorităţile din Franţa au decis să interzică comercializarea fără reţetă a paracetamolului și aspirinei. Acestea vor putea fi cumpărate din farmacii doar după o evaluare de specialitate. Conform statisticilor, în ultimii 10 ani, consumul de paracetamol a crescut cu peste 50% în Franţa. Interdicția din Franța ar putea viza și România în viitor.

Experţii atrag atenţia că această măsură s-ar putea extinde în toată Europa pentru a combate un obicei periculos, răspândit și la noi în țară: automedicația. De altfel, medicii avertizează că acest banal medicament poate da reacţii adverse dezastruoase dacă este luat în doze mari și pe termen lung. Cel mai adesea poate provoca creșterea îmbolnăvirilor de hepatită, fiind hepatotoxic. În plus, utilizările zilnice peste dozele recomandate de prospect pot produce la leziuni renale sau hepatice. De asemenea, folosirea îndelungată a paracetamolului creşte riscul de apariţie a tumorilor maligne hematologice. În cazuri rare, medicamentul poate cauza reacţii pe piele potenţial fatale.

Ignorarea riscurilor poate fi fatală

De cele mai multe ori, pacienţii ignoră riscurile la care se pot expune dacă iau paracetamol fără indicaţia medicului. Mai mult, se depăşeşte doza recomandată în încercarea de a grăbi vindecarea. Potrivit studiilor efectuate de cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern din Chicago din Statele Unite, aproximativ un sfert din populaţie depăşeşte doza zilnică recomandată de paracetamol, lucru ce poate dăuna foarte mult ficatului.

Medicii atenţionează asupra numeroaselor riscuri dacă se depăşeşte doza de opt comprimate de paracetamol a câte 500 mg fiecare, recomandată zilnic. Nu trebuie să fie luate mai mult de două pastile la intervale mai mici de patru ore. Şi în România, un tânăr de 19 ani a fost acum două luni la un pas de moarte din cauza abuzului de paracetamol, iar datele oficiale relevă că cele mai folosite medicamente de români, fără prescripţie medicală, sunt aspirina, paracetamolul şi ibuprofenul.

Studii recente au demonstrat că paracetamolul nu este deloc inofensiv faţă de stomac, inducând chiar şi astm, ADHD (deficit de atentie) – la copii, dar şi boli de inimă şi rinichi, potenţial letale în cazul adulţilor.

Reacţii adverse dezastruoase

În ceea ce privește efectele secundare ale paracetamolului, dacă se depăşesc limitele recomandate de medic, este posibilă afectarea formării sângelui, apariţia unor reacţii alergice, a durerilor abdominale, a senzaţiei de greaţă, creşterea valorilor enzimelor hepatice sau spasme ale cailor respiratorii şi îngreunarea respiraţiei. Efectele pot fi critice pentru ficat în cazul combinării paracetamolului cu substanţe potenţial dăunătoare la nivel hepatic (ex: medicamente împotriva convulsiilor) sau consumul de alcool în exces.

Ţinând cont de numărul mare de femei gravide care utilizează acest medicament (>50% în Statele Unite ale Americii, 50-60% în Uniunea Europeană), chiar şi o mică creştere a riscului de apariţie a unor efecte adverse la copii poate avea implicaţii importante asupra sănătăţii publice.

Cele mai comune efecte secundare sunt:

  • apariţia icterului (colorarea în galben a pielii şi a ochilor)
  • pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară)
  • afte sau ulcere la nivelul gurii
  • mâncărime (prurit)
  • urină roșie (hematurie)
  • greață, vărsături
  • diaree, balonare
  • spasme musculare
  • insomnie
  • urină în cantitate mică (oligurie)
  • alergii (risc de reacţii extrem de grave de tip şoc anafilactic).

Semne şi simptome alarmante. Cum îţi dai seama de intoxicaţie

Intoxicaţia cu paracetamol se va manifesta clinic doar după o perioada de timp, în patru faze:

Faza 1 (0-24 ore de la ingerare)

Pacienţii pot fi asimptomatici sau raportează anorexie, paloare, transpiraţii, greaţă sau vărsături, stare generală de rău, oboseală.

Faza 2 (18-72 ore de la ingestie)

Pacienţii dezvoltă, în general, durere în hipocondrul drept, anorexie, greaţă şi vărsături tahicardie şi hipotensiune arterial. Unii pacienţi pot raporta volum urinar scăzut (oligurie).
Leziunile hepatice pot fi observate după 48-72 ore de la ingerare. (11)

Faza 3 sau faza hepatică (72-96 ore de la ingestie)

Pacienţii pot avea greaţă continuă şi vărsături, dureri abdominale.
Necroza şi disfuncţia hepatică sunt asociate cu icter, coagulopatii, hipoglicemie, şi encefalopatie hepatică.
Insuficienţa renală acută se dezvoltă la unii pacienţi în stare critică.
Moartea poate apărea prin insuficienţa mai multor organe.

Faza 4 (4 zile – 3 săptămâni de la ingestie)

Pacienţii care supravieţuiesc fazei 3 au rezoluţia completă a simptomelor şi rezoluţia completă de insuficienţă de organ. Recuperare clinică poate dura până la 21 de zile; cu toate acestea, recuperarea hepatică completă necesită mai multe luni. (12)

Diagnosticul de intoxicație cu paracetamol

Pentru a pune un diagnostic corect, doctorul trebuie să examineze pacientul cu atenţie şi să afle contextul în care a avut loc supradoza de paracetamol. Ingestia acută se referă la numărul de ingerări într-o perioada de până la 8 ore. Toxicitatea cronică a paracetamolului implică orice model de ingerare repetată peste doza recomandată în prospect, într-o perioada mai mare de 24 de ore, ceea ce rezultă o doză de mai mult de 4 g pe zi.

Vârsta pacientului

Doctorul poate face cel mai adesea corelaţia între acest factor şi ingerarea paracetamolului. Copiii sub vârsta de 6 ani sunt descoperiţi în timpul sau la scurt timp după ingestie. Potrivit romedic. ro, pacienţii mai în vârstă sunt mai susceptibili intoxicaţiei cu paracetamol în urma încercării de a-şi face rău. Cea mai mare parte a deceselor vin din urma supradozelor luate de adulţi. În contrast, moartea copiilor care au ingerat cantităţi mari de paracetamol este datorată în special utilizării îndelungate a acestor pastile. Părinţii tind să abuzeze de efectul paracetamolului pentru copii în multe situaţii: răceli, gripă, febra, dureri, considerându-l sigur pentru sănătatea copilului. Foarte rare sunt cazurile în care copilul a ingerat o supradoză de paracetamol deoarece nu a fost supravegheat.

Supradozajul

Pentru pacienţii cu vârstă mai mare de 6 ani, apelarea la serviciile de urgenţă este soluţia rapidă pentru cei care utilizează peste 10 g sau 200 mg/kg/zi, sau timp de mai multe zile 6g sau 150 mg/kg/zi. La pacienţii sub 6 ani 200 mg/kg între 8-24 ore sau 100 mg/kg/zi timp de 3 zile sau mai mult.