Ministrul Finanțelor a precizat că va veni cu toate detaliile despre rectificarea bugetară în cursul zilei de astăzi, însă a refuzat să vorbească despre majorarea pensiilor și dacă termenul va fi prorogat. Pe de altă parte, Florin Cîțu a precizat ce ministere urmează să primească mai mulți bani la această rectificare.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a declarat joi că Guvernul va aproba vineri o Ordonanţă de Urgenţă care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară, transmite Agerpres.
Prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşi, ministrul a fost întrebat de jurnalişti ce ministere vor primi mai mulţi bani la această rectificare. Florin Cîțu a spus că va prezenta toate detaliile în cursul zilei de azi în cadrul unei declarații de presă.
„Voi avea o declaraţie de presă în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), în care voi prezenta toate detaliile rectificările bugetare, fără nimic de ascuns. Mâine va fi în şedinţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă care modifică ce este nevoie pentru a pune în aplicare această rectificare bugetară„, a spus ministrul.
Cîţu a fost întrebat de jurnalişti și dacă ordonanţa va fi una pentru prorogarea termenului de majorare a pensiilor din legea existentă, dar ministrul a refuzat să răspundă.
El a mai spus că la această rectificare se vor duce mai mulţi bani către sănătate şi investiţii.
România va evita recesiunea tehnică
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, declara recent că România va evita recesiunea tehnică şi va avea o contracţie a economiei mai mică decât estimările publice făcute de agenţiile de rating, Comisia Europeană CE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi instituţii bancare, datorită răspunsului prompt şi eficient al politicilor economice.
Acesta precizează că România va avea o revenire economică din trimestrul III, în V, un scenariu de bază cu care lucrează şi Banca Naţională a României (BNR), iar acest lucru înseamnă creştere economică în 2021.
În opinia sa, BNR recunoaşte şi în aceste condiţii aportul important al politicii fiscale la diminuare şocului crizei asupra economiei României, respectiv „efectele favorabile induse de măsurile de politică fiscală şi de cele privind veniturile sunt proiectate a se resimţi cu precădere pe parcursul anului curent.
Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea