Lovitură năucitoare pentru Realitatea! Guvernul îi pregătește o surpriză chiar astăzi

Modificări foarte importante aduse uneia dintre legile fundamentale pentru mediul economic din România se vor vota, astăzi, în ședința de Guvern. Practic, de ce se va discuta astăzi depinde soarta a zeci de mii de firme și zeci de mii de angajați. Una dintre aceste firme este cea care deține Realitatea TV

O lege care s-a tot modificat în ultimii ani, spre disperarea economiștilor, avocaților și investitorilor, va suferi alte schimbări. Chiar astăzi Guvernul ia în discuție schimbarea legii insolvenței.

Se propune atât modificarea regulilor privind insolvența firmelor de asigurare cât și, mai important, înăsprirea condițiilor în care o firmă se poate proteja prin insolvență precum și facilitarea recuperării creanțelor de către stat.

Practic, statul vrea să aibă prioritate la recuperarea datoriilor, în detrimentul creditorilor și mai ales al debitorilor.

“Având în vedere că în prezent se află în procedura insolvenței, în perioada de observație, peste 6.000 de societăți cu circa 64.000 de salariați, se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora și menținerea în circuitul economic Se impune adoptarea măsurilor urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanțelor bugetare, în anumite condiții, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăți cu potențial de viabilizare și cu consecințe grave în plan economic și social…”,  se precizează într-unul dintre paragrafele care fundamentează modificările propuse.

Capital a explicat pe larg motivele pentru care statul dorește să schimbe legea insolvenței. 

În primul rând, așa cum a mai scris Capital, firmele unde datoriile către stat reprezintă mai mult de 50% din totalul datoriilor nu își vor mai putea declara insolvența. În situații de acest fel sunt mii de firme care, dacă trece proiectul de ordonanță, vor ajunge direct în faliment.

De asemenea, debitorul sau creditorii nu vor mai putea influența procedura de desemnare a administratorului judiciar sau a lichidatorului, înrtrucât acesta va fi selectat de judecător fie dintre practicienii care se înscriu în dosar fie, aleatoriu, dintre cei agreeați de respectiva instanță.

Mai mult, administratorul va fi obligat să depună lunar rapoarte de activitate în ceea ce privește soarta firmei insolvente.

Se introduc, de asemenea, mai multe sancțiuni pe care administratorul judiciar le va primi, în caz că nu își îndeplinește sarcinile.

Și administratorul firmei din perioada preinsolvență va putea fi tras la răspundere mai facil dacă se constată că nu a luat măsurile necsare pentru a evita ajungerea în insolvență.

Toate aceste măsuri sunt așteptate să  grăbească procedurile de insolvență, dar vor reduce semnificativ șansele de revenire a firmelor.

O firmă celebră care va avea de suferit dacă legea se va schimba în felul acesta este cea care deține Realitatea TV. Societatea se află în insolvență de peste 7 ani și are ca și creditor principal tocmai statul. 

Măsuri asemănătoare au mai fost propuse și în 2012-2013, însă, atunci, Curtea Constituțională le-a declarat ca anticonstituționale.

 

Vezi aici întregul proiect de Ordonanță