Guvernul Orban ia prin surprindere mediul politic și cel de afaceri și vine cu o decizie neanunțată care vizează una dintre cele mai controversate măsuri luate de PSD în precedentul executiv. Toate firmele care lucrează cu statul scapă de o povară birocratică semnificativă.
Dispare TVA split, măsură extrem de contestată luată de guvernul PSD, care a complicat mult situația firmelor care lucrează cu statul. Menită se evite situațiile când statul nu încasează TVA, măsura a făcut, defapt, mai mult rău, aducând doar un plus de birocrație și niciun procent în plus la colectarea TVA.
„(3) Începând cu data publicării prezentei ordonanțe de urgență, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA”, se notează în documentul emis de actualul guvern.
Conform Ordonanței, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanței.
Comisia Europeană (CE) a cerut autorităților să elimine din legislație sistemul plății defalcate a taxei pe valoare adăugată, numit și sistemul split TVA, deoarece încalcă dreptul Uniunii Europene (UE).
Sistemul split TVA a fost introdus în legislație de la 1 octombrie 2017, fiind folosit opțional de către firmele care au dorit acest lucru, până pe 31 decembrie 2017. De la 1 ianuarie 2018, sistemul se aplica obligatoriu pentru companiile care au datorii mari la plata TVA și cele care se află în insolvență.