Înainte de intrarea în vacanța parlamentară, Guvernul se reunește joi într-o sesiune extraordinară pentru a aproba un proiect de Ordonanță de Urgență al ministerului Energiei. Proiectul OUG nu a fost discutat miercuri pentru că nu a avut avizul Consiliului Economic Social (CES).
Conform proiectului inițial, creanțele fiscale administrate de ministerul Energiei prin ANAF vor fi stinse prin trecerea companiilor în proprietatea publică a statului și în administrarea ministerului Energiei. Compania vizată ar fi Complexul Energetic Hunedoara care avea la sfârșitul anului 2018 datorii de aproximativ 268 de milioane de lei și care în 2015 a primit un ajutor de stat ilegal, potrivit investigației Comisiei Europene.
Comisia Europeană a constatat în noiembrie 2018 că producătorul de energie „Complexul Energetic Hunedoara” a primit de la statul român, prin intermediul a patru împrumuturi finanțate din fonduri publice, un ajutor de stat incompatibil în valoare de 60 de milioane de euro.
În ciuda acestei constatări, Guvernul decide iar să acorde un ajutor de stat prin ștergerea datoriilor și să notifice Comisia Europeană de acest lucru.
Guvernul îți motivează decizia prin faptul că „situației economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. și Societatea Electrocentrale București S.A. care dețin capacitatilor de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menţinerea nivelului de siguranţă în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Național”.