Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat liderii partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni pentru consultări în vederea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 6 martie 2025. Spre deosebire de întâlnirile anterioare, când partidele din coaliția de guvernare participau împreună, de această dată discuțiile vor avea loc separat cu fiecare formațiune politică. Această decizie surprinzătoare vine într-un moment în care liderii coaliției de guvernare au cerut convocarea CSAT.

Ilie Bolojan convoacă partidele la consultări separate

Președintele interimar Ilie Bolojan a decis să convoace liderii partidelor parlamentare la consultări, înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European de pe 6 martie 2025.

Evenimentul va avea loc la Palatul Cotroceni, iar programul întâlnirilor prevede discuții individuale cu fiecare formațiune politică.

Această abordare reprezintă o schimbare față de consultările anterioare, când liderii coaliției PSD-PNL-UDMR și reprezentanții Minorităților Naționale participau împreună la astfel de întâlniri.

Această decizie vine în contextul în care toți liderii coaliției de guvernare, inclusiv candidatul prezidențial Crin Antonescu, au solicitat convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Consiliul Suprem de Apărare a Țării
SURSA FOTO: Consiliul Suprem de Apărare a Țării

În acest sens, consultările de la Cotroceni nu sunt doar neașteptate, ci și esențiale pentru strategia președintelui interimar și direcția României la summitul european.

Anunțul oficial al Administrației Prezidențiale

Administrația Prezidențială a transmis un comunicat oficial prin care detaliază scopul acestor consultări:

„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a invitat, la Palatul Cotroceni, președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea pregătirii poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie 2025, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei”.

Consultările vor avea loc miercuri, 26 februarie 2025, după următorul program:

09:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
10:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
11:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
12:00 – Uniunea Salvați România (USR);
13:00 – Partidul S.O.S. România;
14:00 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);
15:00 – Partidul Oamenilor Tineri (POT);
16:00 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Această structurare a întâlnirilor indică o dorință clară de a obține puncte de vedere individuale, în locul unei consultări comune, așa cum se obișnuia în trecut.

Sprijin european pentru Ucraina și pregătiri pentru Consiliul European

În urma unei reuniuni informale organizate la Paris de președintele Franței, Emmanuel Macron, Ilie Bolojan a anunțat că liderii europeni au convenit asupra unui pachet de sprijin pentru Ucraina.

Acesta va include atât ajutor financiar, cât și livrări de echipamente militare, urmând să fie adoptat în cadrul Consiliului European din martie.

Totodată, președintele interimar al României a precizat că un Consiliu va fi convocat imediat ce pachetul de sprijin va fi definitivat.

Reacții internaționale și summit-ul european din martie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Kiev pe 24 februarie, a anunțat că Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un sprijin financiar de 3,5 miliarde de euro, sumă ce urmează să fie disponibilizată începând cu luna martie.

În același timp, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a convocat un summit special dedicat Ucrainei, care va avea loc pe 6 martie. Acesta a subliniat necesitatea unei abordări unitare la nivel european:

„În consultările mele cu liderii europeni, am auzit o voinţă comună de a înfrunta aceste provocări la nivelul Uniunii Europene (UE)”.

Această întâlnire are loc într-un moment în care Europa caută să definească o poziție clară în fața negocierilor dintre Statele Unite și Rusia privind conflictul din Ucraina. Europenii nu au fost invitați la aceste discuții, ceea ce ridică îngrijorări privind influența lor în procesul diplomatic.