Laura Codruța Kovesi pare să fie dorită cu orice preț în funcția de procuror-șef european, cel puțin acestea sunt semnalele venite de la Bruxelles. Singurii care stau în calea acestei decizii pare să fie membrii guvernului PSD și partidul în sine, mai ales că discuțiile pentru cea mai înaltă funcție de procuror din Europa se poartă în Parlamentul European și Comisia Europeană, condusă în prezent, prin rotație, de România.
Decizie importantă luată de UE, după ce președintele PE, Antonio Tajani,a lansat direct, o declarație de susținere a Laurei Codruța Kovesi, ca apoi să explice că urmează să trimită o scrisoare autorităților române prin care le va cere, odată pentru todeauna, să nu mai pună piedici în cadrul procedurii de selecție pentru postul de procuror șef european.
”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată. Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. Astăzi voi scrie o scrisoare autorităților române, așa cum s-a hotărt în această dimineață de Conferința Președinților”, a explicat Antonio Tajani, pe un ton dur, la începutul ședinței.
Anunțul vine după ce joi, 4 aprilie, urmează o nouă rundă de negocieri între echipa PE şi Consiliu, decizia finală urmând să fie luată pe 10 aprilie.
În același timp, în România, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie urmează să judece, miercuri, contestaţia lui Kovesi cu privire la controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurori. Aceasta are calitatea de inculpat, într-un dosar deschis de Secția de investigare a magistrațuilor, cu privire la expatrierea din Indonezia a lui Nicolae Popa. Fosta șefă DNA a contestat măsura la instanța supremă.