Camera Comunelor a decis sâmbătă să amâne votul asupra acordului privind Brexitul până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.
Legislativul britanic a adoptat prin această decizie un amendament depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin.
Prin urmare, premierul conservator Boris Johnson ar trebui să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie.
Într-o primă reacţie după adoptarea amendamentului Letwin, Boris Johnson a declarat că nu va negocia nu UE nicio nouă amânare a Brexitului, dar că va introduce în parlament legislaţia necesară retragerii din UE.
Fostul premier conservator britanic Theresa May a declarat sâmbătă în faţa Camerei Comunelor că sprijină acordul privind Brexitul încheiat de succesorul ei, Boris Johnson, deşi a apreciat că acest document depăşeşte o ”linie roşie” fundamentală pe care ea a urmărit-o în negocierile cu Bruxelles-ul.
Theresa May a apreciat că niciun prim-ministru nu ar trebui să accepte o frontieră vamală între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. Dar ea a estimat totodată că parlamentul s-ar face vinovat de ”cea mai josnică înşelătorie faţă de poporul britanic” dacă nu pune în aplicare Brexitul.
Precedentul acord privind Brexitul pe care Theresa May l-a convenit cu Bruxelllesul fost respins de trei ori de Camera Comunelor. Parlamentarii pro-UE au votat împotriva lui pentru că în opinia lor nu ar fi menţinut legături suficient de strânse cu blocul comunitar, în timp ce susţinătorii Brexitului au considerat că, dimpotrivă, acordul ar fi menţinut Regatul Unit captiv în uniunea vamală europeană în virtutea clauzei de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeză. Această clauză prevedea că Regatul Unit ar fi rămas în uniunea vamală europeană până când s-ar fi găsit o soluţie mai bună care să evite reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord, oricât de mult timp ar fi durat acest lucru şi fără posibilitatea ca Londra să denunţe unilateral clauza de ”backstop”.
Boris Johnson a reuşit o renegociere a acestei clauze, ajungând cu UE la un compromis ce prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit. Totuşi, unii parlamentari britanici, precum fostul ministru conservator Ken Clarke, consideră că acest compromis va crea ”o frontieră vamală şi de reglementare clară” între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.
Camera Comunelor, convocată sâmbătă la o şedinţă extraordinară, dezbate acest acord înaintea votului pe care trebuie să-l dea asupra documentului. Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a aprobat supunerea la vot a două amendamente, primul pentru amânarea votului asupra acordului până la adoptarea legislaţiei care să implementeze Brexitul, iar cel de-al doilea pentru convocarea unui nou referendum privind Brexitul.