Ultima oră. România e în pericol! Anunțul făcut de o mare agenție internațională. Cursul de schimb și dobânzile stau să explodeze

În România, lucrurile încep să semene cu perioada anilor 2008-2009, când a debutat criza financiară. Ca și atunci, salariile cresc, ca și deficitele externe, cursul stă să explodeze, rezerva valutară scade, iar marile agenții internaționale de rating sun puse pe gânduri.

O mare agenție internațională  a făcut un anunț care ar trebui să pună pe gânduri oficialitățile române. Fitch, una dintre cele patru mari agenții internaționale de rating se gândește să reanalizeze România, în contextul apariției celebrei OUG 114/2018, ceea ce ar putea însemna o retrogradare a ratingului de țară.

Rezultatul unei astfel de măsuri ar fi că statul se va împrumuta la dobânzi tot mai mari, învestitorii străini se vor gândi mai bine dacă se mai dezvoltă în România și, în consecință, cursul de schimb și dobânzile ar putea exploda. Un scenariu pe care l-am mai văzut la debutul crizei din 2008-2009.

Proiectul de buget al României pentru 2019 vizează reducerea deficitului bugetar, dar se bazează pe ipoteze optimiste și eșuează în a clarifica incertitudinea cu privire la noua taxă bancară, spun specialiștii Fitch Ratings.

 

„Aceasta ar reprezenta o înăsprire fiscală moderată și un pas spre consolidarea finanțelor publice și reducerea dezechilibrelor economice. Se așteaptă ca Parlamentul să îl voteze în următoarele zile. Fitch a prognozat un deficit de 3,5% din PIB, atunci când am stabilit ratingul suveran «BBB», cu perspectivă stabilă pentru România în noiembrie. Următoarea actualizare a prognozei va reevalua acest lucru în lumina bugetului final din 2019 care este aprobat de Parlament și de informațiile suplimentare despre impozitul bancar, introdus prin ordonanța de urgență în decembrie. Cu toate acestea, Fitch este sceptic că obiectivul de 2,6% va fi atins, având în vedere creșterile optimiste și ipotezele Guvernului privind veniturile”, a menționat Fitch, într-un comunicat de presă.

Introducerea, prin OUG 114/2018, a unei taxe care să penalizeze băncile dacă ROBOR sare de 2%, precum și plafonarea mai multor tarife din energie, dar și noi taxe în același domeniu au stârnit reacții adverse la nivelul întregii economii private.