„Premisa este a cea a interesului național. În acest proiect ( al legii offshore- n.r.), unde se regăsește interesul național al României? Se regăește în două planuri. Unul strict financiar, dacă vreți, al veniturilor pe care care le încasează bugetul în urma exploatării resurselor naturale și, doi, contribuția pe care noi putem să o avem ca țară la asigurarea securității energetice, în primul rând a noastră, și, în al doilea rând, a regiunii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele ALDE a reiterat ideea împărțirii în mod egal a profitului între stat și investitori.
„Aspectul financiar, primul punct la care m-am referit. Punctul nostru de vedere care va fi susținut de colegii mei este următorul: odată evaluate rezervele natuale, calculate care sunt rezervele de explorare și exploatare, rămâne după aceea un profit care trebuie să fie împărțit în așa fel încât România, bugetul să încaseze jumătate”, a explicat Tăriceanu.
De asemenea, Tăriceanu a subliniat că parlamentarii pot folosi modelul din Olanda, Marea Britanie și Norvegia, în reglementarea Legii offshore.
„În alt doilea rând, România devine un furnizor de securitate energetică. Sigur, acest lucru nu trebuie scăpat dn vedere. În al treilea rând, România, având la dispoziție anumite resurse de exploatare a gazelor naturale, începe să își pună problema reclădirii, reindustrializării pe zona industriei petrochimice și industriei îngrășămintelor naturale”, a spus președintele ALDE.
Deocamdată coaliția de guvernare nu a ajuns la un consens în ceea ce privește forma finală a proiectului Legii offshore. În acest context, liderii grupurilor parlamentare de la toate partidele au discutat, miercurea trecută la Parlament, mai bine de două ore cu reprezentanți ai companiile petroliere, Exxon și OMV, dar și cu asociația The Black Sea despre Legea offshore.
Totodată, președintele PSD, Liviu Dragnea, și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, au vorbit, vineri, în Parlament, despre calendarul de adoptare în Camera Deputaților, în calitate de for decizional a Legii offshore care vizează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Potrivit surselor menționate, liderii coaliției de guvernare au ajuns la concluzia că săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc o ședință a comisiilor parlamentare în care să se reexamineze proiectul legii offshore.
Sursa: știripesurese