Ce urmează după ultima rundă de negocieri dintre Rusia și Occident? Mircea Geoană vine cu asigurări
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat că ce s-a discutat astăzi urmează să fie concretizat săptămâna viitoare iar România este perfect sincronizată cu SUA.
„Întâlnirea în sine a fost un lucru pozitiv. Ceea ce s-a discutat astăzi, se va concretiza săptămâna viitoare. Vom trimite părții ruse propunerile scrise ale NATO. Suntem perfect sincronizați cu aliatul american cu privire la răspunsul pe care îl vom da. Înțeleg că partea rusă va avea nevoie de timp pentru a lectura și a-și forma o opinie față de propunerile noastre. Și, în același timp, sperăm că dialogul va continua (…) Sunt lucruri care pot și trebuie să fie discutate cu Federația Rusă, care reprezintă preocupări legitime de securitate, de ambele părți”, a declarat Mircea Geoană la Antena 3.
„Încurajăm dialogul, dorim să ajungem la o soluție negociată cu federația rusă”
De asemenea, acesta a subliniat faptul că au fost anumite cereri „pur și simplu inacceptabile” și dorește ca Federația Rusă să înțeleagă „că aceste solicitări sunt de principiu inacceptabile”.
„Și sunt lucruri pur și simplu inacceptabile: aceste propuneri repetate ale Federației Ruse cu privire la retragerea trupelor NATO din statele de pe flancul estic – mai recent fiind nominalizate România și Bulgaria, interzicerea prin veto a eventualei decizii suverane a Ucrainei de a se alătura NATO.
Când vorbește Federația Rusă despre prezența militară pe teritoriul altor țări, există o diferență fundamentală între prezența NATO sau SUA în România, spre exemplu, unde această prezență este solicitată și liber consimțită de statul român și convenită într-o alianță democratică – și prezența militară ilegală a Rusiei în Transnistria, în Osetia și Abhazia, în Donbas, fără a mai pomeni de anexarea ilegală a Crimeii.
Am dori ca Federația Rusă să înțeleagă că aceste solicitări sunt de principiu inacceptabile pentru noi. Și o spunem încă o dată, răspicat. Nici vorbă de așa ceva.
În același timp, sunt lucruri pe care sperăm să le putem discuta în Consiliul NATO-Rusia. Să dăm diplomației o șansă. Diplomația este singura soluție serioasă, în opinia noastră, pentru a ieși dintr-un moment dificil. Aceste momente dificile reconfirmă înțelepciunea și importanța istorică a deciziei României de a adera la NATO. Imaginați-vă pentru un moment, ce ar fi însemnat, astăzi, să nu fim în această alianță.
De aceea, este foarte important să continuăm să investim în această alianță. Și România, și Bulgaria și SUA au un rol de jucat în NATO (…) Ce este cel mai important este că articolul 5 – apărarea întreg teritoriului NATO de orice amenințare, din orice direcție și pe orice cale – este puternic, avem planificare militară corespunzătoare.
Încurajăm dialogul, dorim să ajungem la o soluție negociată cu federația rusă, dar această apărare a teritoriului NATO, a României, în particular, sunt lucruri solide. Românii se pot baza pe NATO. Suntem aici pentru a veghea și, dacă este nevoie, pentru a descuraja și a respinge orice formă de amenințare la adresa noastră”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.