Penultima noapte a lunii septembrie aduce pe cerul României ultima superlună a anului. Evenimentul astronomic are o semnificație asemănătoare echinocțiului de toamnă. El marchează venirea toamnei.
Avem ultima SuperLună a anului 2023
Ultima SuperLună din acest an este vizibilă din România în noaptea de 29 spre 30 septembrie. Eveniment astronomic, cunoscut și drept Luna Recoltei, deoarece are o semnificație asemănătoare echinocțiului de toamnă, marcând venirea toamnei și culesul roadelor.
Ultima SuperLună din acest an este vizibilă din România în noaptea de 29 spre 30 septembrie. Evenimentul astronomic are o semnificație asemănătoare echinocțiului de toamnă și marchează venirea toamnei. Este cunoscut și drept Luna Recoltei, pentru că sosirea toamnei înseamnă și începutul recoltatului.
În noaptea de 29 septembrie, vom fi martorii unei luni pline. Fenomenul a inspirat nenumărate mituri și legende de-a lungul timpului. Singura condiție pentru a putea vedea fenomenul denumit SuperLună este ca cerul să fie senin.
O superlună apare atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat de Pământ. Pe orbita sa eliptică, în timp ce se află în faza de lună plină. Din acest motiv, astrul nopții apare cu până la 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât atunci când se află în punctul său cel mai îndepărtat de Pământ.
Fenomenul superlunii nu este doar un prilej de uimire pentru privitori, ci are și implicări științifice. Cercetătorii studiază modul în care gravitația puternică a Lunii afectează mareele și alte fenomene terestre, potrivit newsbv.ro.
Referitor la termenul de super-lună, acesta a fost dat încă din 1979 de astrologul Richard Nolle și se referă la momentul direct în care luna este cel mai aproape de pământ.
Efectele asupra organismului
Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit despre efectele pe care superluna le are asupra organismului, dar și despre simptomele pe care multe persoane le au.
Acesta susține că foarte mulți pacienți ajung la urgențe din cauza migrenelor, dar și cu tulburări de somn, sau alimentare în această perioadă. Totodată, sunt și persoane care se confruntă cu probleme de ordin psihologic, susține medicul.
„O realitate clară este că tot mai mulți pacienți ajung în serviciul de urgență cu sindroame migrenoide, cu cefalee, cu sindroame vertiginoase, cu tulburări de somn sau tulburare de comportament alimentar tocmai în această perioadă.
Dacă vorbim despre cei cu labilități psihoemoționale sau probleme de ordin psihologic, și psihologii avertizează că există un risc suicidar crescut în această perioadă.
Pe de altă parte nu pot să nu remarc faptul că patologia traumatică și suicidară este cea care domină la astfel de categorii de pacienți și din păcate, să știți că și în acest moment la spital au ajuns foarte multe cazuri”, a spus acesta.