Livrările de gaze către Germania au scăzut de zece ori în două zile

Operatorul Gascade a anunțat că livrările de gaze naturale rusești au scăzut semnificativ în cursul zilei de sâmbătă. Așadar, datele arată că fluxurile de intrare au scăzut la 1.217.444 kilowaţi-oră, de la o medie de 10.000.000 kWh în cursul zilei de vineri, citează Reuters.

Presa internațională mai scrie că momentan nu se cunoaște motivul pentru care fluxul a fost redus spre Europa, în timp ce Gazprom nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta scăderea livrărilor.

Amintim că gazele rusești către Germania trec prin gazoductul Yamal-Europa, aceasta fiind una dintre rutele majore pentru exporturile de gaz rusesc.

Prețul gazelor a scăzut masiv

La finalul acestei săptămâni, prețul gazelor naturale la bursele din Europa se prăbușise, asta după ce Rusia a alocat mai mult spațiu pentru livrarea de gaze în Germania prin Polonia.

Așadar, Gazprom PJSC a rezervat aproape 30% din spațiul din conductă pentru a livra gaze din țara condusă de Vladimir Putin spre Germania prin Polonia, notează Bloomberg care mai spune că aceste cotații la gazele cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 de euro pentru un Megawatt pe oră.

În același timp, cotațiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut și ele cu până la 16 procente, anunțul Rusiei diminuând, de asemenea, o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze. De asemenea, temerile au fost reduse și de estimările care spuneau că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa.

Prețul ar putea scădea până la nivelul potrivit pentru această perioadă

Ole Hansen, analist la Saxo Bank, a declarată că ”indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”.

În cursul zilei de luni, traderii vor urmări licitația lunară, licitație care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrările de luna următoare.

Ole Hansen mai spune că dacă Rusia se decide ”să deschidă robinetele”, atunci cotațiile a bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră.

Deși este o veste bună, comercianții încă au dubii legate de strategia de aprovizionare cu gaze a Rusiei. În plus, stocurile scăzute de gaze naturale ale Europei arată că această iarnă va fi una plină de incertitudini.