În vârstă de 75 de ani, magnatul media care a marcat profund viaţa politică italiană în ultimii 17 ani este acuzat că ar fi subminat credibilitatea ţării sale şi ar putea, cel mai probabil, să-i cedeze locul fostului comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani, care a fost numit de curând senator pe viaţă. Şeful FMI, Christine Lagarde, s-a exprimat deja în legătură cu Mario Monti. ‘Îl stimez şi îl respect mult. Cred că este un om de calitate, cu care am avut mereu un dialog fructuos şi călduros, a spus doamna Lagarde, precizând că FMI-ul doreşte de la Italia, la fel ca şi de la Grecia, ‘stabilitate şi claritate politică’.
Italia a adoptat deja vineri în Senat planul anticriză promis partenerilor europeni. Sâmbătă şi deputaţii se vor pronunţa asupra acestui plan. În cazul unui vot favorabil, se aşteaptă ca premierul Berlusconi să-i prezinte demisia cabinetului său preşedintelui Giorgio Napolitano, care după consultări cu partidele politice ar urma să-l propună premier pe Mario Monti. Dar lucrurile nu sunt simple, întrucât actuala majoritate este divizată între opţiunile pentru un guvern ‘tehnic’ sau un guvern ‘tehnico-politic’.
Mulţi italieni sunt însă nerăbdători să-l vadă pe Berlusconi plecând. ‘Este cel mai prost guvern de când era Mussolini la putere. Cel mai rău, cel mai necinstit şi cel mai ruşinos’, spune Ariana Sellerio, o pensionară din Roma