Iar cei ce vor ieși pe primul loc îi oferă șansa acestui copil să primească lunar, timp de un an de zile, o bursă în valoare de 1.000 de lei. De asemenea, pe întreg parcursul competiției, echipele au putut strânge donații pentru cazul pe care îl reprezintă. Fie în mediul online, fie din partea persoanelor întâlnite pe traseu.
Nomadia Xtreme, un concurs caritabil
Echipa Aerienele, adică Patricia și Georgiana, nu au ratat nicio oportunitate pentru a strânge cât mai mulți bani pentru gemenii Daria și David. Spre exemplu, la finalul celei de-a treia zi din Nomadia Xtreme, cele două au obținut un punctaj foarte bun și nu au fost nevoite să-și caute cazare. Așa că au ajuns la un hotel din Suceava, unde avea loc un eveniment cu foarte mulți oameni.
Patricia și Georgiana au simțit oportunitatea, au stat de vorbă cu cei prezenți acolo, le-au povestit ceea ce fac și i-au încurajat să doneze pentru cei doi copii. „Ne-am activat, am văzut la ce hotel mergem și ne-am pus pe treabă. Am dat de câțiva oameni foarte buni și săritori ce au donat pentru Daria și David”, povestesc cele două.
Ultima zi de concurs
Sâmbătă a fost ultima zi de concurs la Nomadia Xtreme. Emoțiile s-au resimțit puternic, căci marea finală era aproape. De dimineață, concurenții au trebuit să ajungă din Vama, loc unde și-au căutat cazare peste noapte, la Gura Humorului. La Parcul de Aventură Ariniș, noi provocări i-au așteptat pe concurenți.
Pentru a ajunge la probă, au avut parte, ca de obicei, de un traseu inedit. Nu cu vreun autostop, nu la pas, ci cu tiroliana. Nu puțini au fost cei cărora le-a fost teamă, dar nimeni nu a refuzat provocarea. Au avut nevoie să-și adune gândurile, să tragă o gură mare de aer în piept și să se aventureze din nou. Imediat după, au declarat că ar mai face asta și încă o dată și încă o dată.
„Se vedea așa frumos orașul de acolo de sus…”, spune Tatiana, de la Tharos, după ce a trecut de tiroliană.
La baza traseului cu tiroliana, au trebuit din nou să demonstreze că sunt îndemânatici și iscusiți, că sunt arcași pricepuți precum Robin Hood. Apăsați de presiunea ultimei zile de competiție, nu s-au lăsat, au vrut să continue cu orice preț. Ținta aceea a devenit astfel inamicul lor și s-au concentrat să nu le scape.
Croitorașii cei viteji
După ce au intrat în pielea lui Robin Hood, au trebuit să preia și rolul Croitorașului cel Viteaz. La proba de la Arbore, o localitate istorică din județul Suceava, răbdarea le-a fost din nou pusă la încercare. I-a așteptat proba mărgeluțelor, iar când te afli în febra competiției, îți e greu să-ți găsești calmul și să te concentrezi să coși pe o bucată de pânză, mărgeluță cu mărgeluță.
Se pare că băieții s-au descurcat mai bine la această provocare. Chiar iscusiți în ale cusutului.
„Chiar mi-a ieșit bine! Uite ce frumoasă e!”, spune la sfârșitul probei Mihai, din partea echipei Haosaților.
„Răbdarea îți este pusă maxim la încercare. Iar eu nu prea am răbdare, în general”, explică Exploratoarea Loredana.
Acasă la Ștefan
Când spui Suceava, spui Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare, locul pe care fostul domn al Moldovei îl considera acasă. Cea mai potrivită destinație pentru a le testa concurenților cunoștințele de istorie.
Printre ȋntrebările la care au trebuit să răspundă s-a numărat ,,cu cine a fost căsătorit Primul Portar de Suceava”? Sau ,,de când datează cea mai veche pisanie”? Sau ,,ce boieri moldoveni au fost uciși ȋn bătălia de la Vaslui”? Informațiile se regăseau în Cetate, pe plăcuțele informative.
Ȋnsă aici are loc, zilele acestea, Festivalul Medieval și locul a fost plin de turiști, ȋn weekend. Un lucru bun, pe de-o parte, pentru că nomazii au apelat la ajutorul lor pentru a găsi răspunsurile corecte, dar aglomerația i-a și ȋncetinit pe traseu.
Urzeala firelor
Muzeul Satului Bucovinean, aflat ȋn interiorul Cetățeii, le-a fost destinație pentru o nouă probă. Răbdarea și atenția la detalii le-au fost din nou puse la încercare. Exact ca ȋn ziua precedentă, la Muzeul Oului, au trebuit să caute acul în carul cu fân.
Concurenții au primit un cartonaș ce surprindea detalii de pe un covor, o carpetă sau o cămașă. Elemente tradiționale ce se regăsesc la Muzeul Satului Bucovinean în număr mare. Și cum aceste veșminte sunt viu colorate, minuțios lucrate, situația s-a complicat pentru concurenții Nomadia Xtreme. „Bravo, mă, ești cel mai bun!”, i-a spus Tatiana partenerului ei atunci când au descoperit acea bucățică de material pe care o căutau.
„Am mai căutat aici de vreo două ori, dar mai încerc. Trebuie să fie undeva”, a reacționat determinată Simona Chiriac în timp ce căuta într-o cameră a unei căsuțe și sora sa, Roxana, în altă cameră. La scurt timp, și-au dat seama unde era acel detaliu. „Nu m-aș fi gândit vreodată că voi găsi bucata asta de material”, spune ea.
Ștefan care nu e Ștefan
La următoarea probă, concurenții au trebuit să caute o persoană cu prenumele lui Ștefan cel Mare și să o fotografieze alături de statuia marelui domnitor.
Am scris mai devreme că în cetate erau mulți oameni, așa că și șanse sporite să găsești persoane puse pe șotii. Peste un astfel de om au dat cei din echipa Cireșarii. Au găsit un domn care le-a spus că-l cheamă Ștefan, l-au fotografiat alături de statuia domnitorului și l-au adus cu ei la punctul de verificare. Moment în care a recunoscut că, de fapt, numele său era Cosmin și că doar voia să apară în fața camerelor de filmat.
„Am trăit s-o văd și pe asta!”, a exclamat Eduard. „Îmi pare rău că s-a întâmplat așa, dar nu-i nimic. Mai dăm încă o tură pe aici și o facem noi și pe asta”, continuă el.
Ȋn ultima rundă de dinaintea marii finale, concurenții din Nomadia Xtreme au avut de găsit, memorat și recitat un vechi cântec de leagăn.
După asta, au fost numărate punctele acumulate de fiecare echipă pe parcursul competiției și primele trei au intrat ȋn etapa finală. Despre aceasta aflați ȋntr-un alt material.