Armata rusă le-a cerut luni, 4 aprilie, soldaților ucraineni din Mariupol să depună armele până marți, 5 aprilie, în cursul dimineții. În caz contrar, vor suporta consecințele. Ministerul Apărării al Federației Ruse a invitat astfel formațiunile ucrainene armate să renunțe la arme, promițându-le astfel că le va salva viața. Astfel, aceștia au câteva ore să renunțe la lupte.
„Forțele armate ruse, pornind doar de la principii umane, oferă unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, batalioanelor teritoriale de apărare și mercenarilor străini să oprească ostilitățile de la 06:00, ora Moscovei, pe 5 aprilie, pentru a salva civilii”, a transmis şeful Centrului Naţional de Control.apărarea Federaţiei Ruse, Mihail Mizintsev, în cursul serii de luni.
Ultimatum pentru soldații ucraineni din Mariupol
Astfel, conform informării rusești, forțelor ucrainene din Mariupol li s-a cerut „să depună armele și să plece pe traseul convenit cu partea ucraineană în direcția Zaporojie către teritoriile controlate de Kiev”.
„Toți cei care depun armele au garantată păstrarea vieții”, a adăugat Mizintsev.
Potrivit oficialului, armata rusă își propune să se stabilească de la ora 09:00 pe 5 aprilie „o legătură continuă între părțile rusă și ucraineană pentru schimbul reciproc de informații”; de la ora 09:30 din partea armatei ruse, forțele RPD și armata ucraineană trebuie să declare „modul de tăcere completă”; de la 10:00 la 13:00 – să efectueze „ieșirea tuturor, fără excepție, a unităților armate ucrainene și a mercenarilor străini fără arme și muniție”.
„Începutul efectiv al „regimului de tăcere” este ora 09:30 (ora Moscovei) – la ieșirea din Mariupol spre Mangush, ambele părți sunt indicate prin arborarea steagurilor: din partea rusă – roșu, din partea ucraineană – alb de-a lungul întreaga linie de contact”, a spus Mizintsev, potrivit Interfax.
Mai mult, Ministerul rus al Apărării a transmis că Moscova contează pe sprijinul Ankarei pentru ca forțele ucrainene să depună armele la Mariupol pe 5 aprilie.
„Exprimăm speranța că colegii turci, folosindu-și autoritatea, vor putea influența prin toate mijloacele posibile atât pe reprezentanții autorităților de la Kiev, cât și direct pe comandanții formațiunilor armate ucrainene rămase la Mariupol”, a mai transmis oficialul rus.
Ucraina, noi reacții după masacrul din Bucha
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că ororile pe care le-a văzut la Bucha „sunt doar vârful aisbergului tuturor crimelor comise de armata rusă” până acum în Ucraina şi a cerut ”sancţiuni serioase” din partea G7 şi a Uniunii Europene. Adresându-se miniştrilor de Externe care vor participa la reuniunile NATO, UE şi G7 săptămâna aceasta, Kuleba a spus că dacă au îndoieli cu privire la continuarea afacerilor cu Rusia, ar trebui să meargă mai întâi la Bucha şi apoi să vorbească cu el, relatează CNN.
Afirmaţiile lui Kuleba au fost făcute luni la o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, Liz Truss, la Varşovia. Kuleba a adăugat că ”ororile de la Bucea, Mariupol şi alte locuri” cer ”sancţiuni serioase ale G7 şi ale UE”.
Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut să fie impuse Rusiei ”cele mai severe” sancţiuni, precum şi expulzarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.
”Occidentul continuă să alimenteze maşina de război rusă cu plăţi pentru combustibili fosili, comerţ care încă are loc între Rusia şi ţările occidentale, cu tranzacţii financiare efectuate prin bănci ruseşti care nu au fost încă deconectate de la SWIFT”, a mai spus el.