Divizii militare egiptene s-au desfăşurat pe străzile din Cairo şi alte oraşe pentru a preveni violenţa, după îndepărtarea preşedintelui Mohamed Morsi din palat, transmite UPI.com, citând presa arabă.
Într-o mişcare denumită de Frăţia Musulmană a lui Morsi drept o lovitură militară, tancurile s-au desfăşurat pe străzile capitalei, iar soldaţii şi-au făcut simţită prezenţa pe străzile din alte oraşe, după ce ultimatumul de 48 de ore dat de armată a eşuat să ducă la demisia lui Morsi.
Armata a instituit starea de urgenţă şi a blocat transportul lui Morsi şi al altor oficiali ai Frăţiei Musulmane, interzicându-le să părăsească ţara, potrivit unui cotidian de limbă arabă (al-Ahram), citat de UPI.com.
Soldaţii au ocupat clădirea televiziunii de stat, aşteptând să primească ordine pentru a emite către popor mai târziu în această seară o declaraţie din partea forţelor armate, au transmis posturile israeliene Channel 10 şi Channel One.
Mutare surpriză în Egipt: Preşedintele se agaţă de putere, făcând apel la o coaliţie
Preşedintele Egiptului Mohamed Morsi a lansat o ultimă ofertă pentru a păstra puterea, făcând un apel pentru o coaliţie guvernamentală interimară, exact înainte de expirarea ultimatumului dat de armată care l-ar fi îndepărtat din funcţie.
“Preşedintele a adoptat o foaie de parcurs clară şi sigură, bazată pe legitimitatea constituţională pe care egiptenii au construit-o împreună”, a declarat biroul preşedinţiei printr-un comunicat transmis pe e-mail în această după-amiază.
Comentariile liderului islamist semnalează că el reînnoieşte respingerea apelurilor protestatarilor de a demisiona, după ce noaptea trecută a declarat la televiziune că îşi va apăra legitimitatea cu propria viaţă.
Liderii militari din Egipt se întâlniseră anterior într-o sesiune de urgenţă în condiţiile în care termenul-limită pentru încheierea crizei politice se apropia de expirare, ceea ce ar fi adus după sine înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, chiar dacă acesta a declarat că îşi va apăra poziţia cu preţul vieţii, transmite Bloomberg.
Prin ultimatumul din 1 iulie i se ofereau lui Morsi 48 de ore pentru a pune capăt turbulenţelor izbucnite în Egipt, altfel ar urma o soluţionare impusă de armată. Termenul limită era stabilit să expire azi la ora 5 p.m, ora Cairo (identică cu ora Bucureştiului, n.r.), a transmis televiziunea de stat, la câteva ore după ce liderul islamist a respins cererile oponenţilor de a demisiona.
Sfidarea lui Morsi a atras după sine un răspuns rapid din partea armatei. După respingerea ultimatumului de către Morsi, armata a declarat că va anula constituţia şi va dizolva parlamentul, stabilind propria foaie de parcurs.
Confruntările dintre suporterii lui Morsi şi criticii săi au lăsat în urmă 18 morţi şi 619 de răniţi în ultimele 24 de ore, a declarat Ahmed El-Ansari, adjunctul serviciului naţional de ambulanţă.
“Dacă preţul apărării legitimităţii este sângele meu, sunt gata să mă sacrifice. Nu există alternativă la legitimitatea constituţională”, a spus Morsi, într-un discurs televizat de ieri noapte.
Liderii militari probabil vor emite un comunicat după expirarea ultimatumului, a declarat la telefon Ahmed Mohamed Ali, un purtător de cuvânt al armatei. Ulterior, armata a declarat pe Facebook că nu a stabilit un termen specific pentru anunţuri.
"După termenul-limită, armata va chema diferite partide la discuţii pentru stabilirea foii de parcurs. Armata nu va stabili o foaie de parcurs unilateral", a spus purtătorul de cuvânt al armatei.
Criza din Egipt a avut reverberaţii la nivel internaţional, contribuind la trimiterea preţului petrolului WTI (West Texas Intermediate) peste pragul de 100 dolari/baril pentru prima dată din septembrie.