Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk. Aici se adăpostesc sute de civili. Anunțul a fost făcut duminică dimineaţă de guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai.

”Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei”, a comentat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean, citat de Reuters.

El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

Rușii au atacat în forță două centrale electrice

Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană.

Sâmbătă, forţele Rusiei au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.

În context, trebuie spus că rușii au făcut prăpăd nu numai pe teritoriul ucrainean ci și în buzunarele populației. Un calcul realizat recent arată că războiul a lovit în plin economia Ucrainei. Astfel, a fost înregistrată o scădere de 15,1% în primele trei luni ale acestui an.

Conflictul pornit de Rusia a afectat mari părți din economia ucraineană

Mai precis, conflictul pornit de Rusia a afectat mari părți din economia ucraineană, iar o mulțime de companii au fost nevoite să închidă sau să reducă dramatic producția. În acest context, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o contracție a produsului intern brut al Ucrainei de 35% pe întreg anul 2022.

Totodată, ministrul de Finanțe din Ucraina, Sergiy Marchenko, a declarat la jumătatea lunii mai că anticipează o scădere de 45-50%. Inflația a accelerat la 18% în luna mai, de la 16,4% în aprilie, a declarat agenția de statistică, prețurile alimentelor continuând să crească vertiginos. Banca centrală ucraineană a avertizat că inflația globală ar putea crește până la 20 la sută până la sfârșitul anului 2022.

În ziua de 2 iunie, banca centrală a majorat rata dobânzii cheie la 25 la sută, de la 10 la sută anterior, în încercarea de a limita inflația și de a proteja hrivna, moneda națională.

În context, trebuie spus că potrivit unui sondaj de opinie realizat în rândul ucrainenilor, 90,3% din populația chestionată este încrezătoare în victoria Ucrainei în războiul cu Federația Rusă. Studiul a fost realizat online, în perioada 1-4 iunie, cu sprijinul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, la inițiativa Biroului Preşedintelui de la Kiev.