Consumul final de energie electrică al ţării a fost mai mic cu 4% în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, se arată într-un comunicat transmis vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Astfel, indicatorul a ajuns la valoarea de 48,4 TWh.
Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 12,2%, iar consumul populaţiei a crescut cu 4,3%. Consumul în economie a scăzut cu 6,3%.
Exportul de electricitate a fost mai mare cu 40% în această perioadă, mai arată INS.
Producţia de energie electrică s-a redus cu 6,5%
Cea mai mare scădere a fost în cazul hidrocentralelor – 13,5%, iar creşteri de producţie s-au înregistrat în cazul centralelor eoliene (1,9%) şi fotovoltaice (2,9%).
În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2020, resursele de energie primară au scăzut cu 11,3%, iar cele de energie electrică au scăzut cu 1,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 28,473 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 3,638 milioane tep.
În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 57.640 milioane kWh, în scădere cu 1.005 milioane kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2019.
România pregătită pentru perioada rece
România este pregătită din punct de vedere energetic pentru perioada rece pe care o traversăm. Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale, precum şi Reţeaua de Transport Energie Electrică funcţionează în parametri optimi, informează Ministerul Energiei, într-un comunicat transmis miercuri.
„Stocurile de cărbune au crescut faţă de săptămâna trecută, Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale funcţionează în parametri optimi, aşa cum funcţionează fără sincope şi Reţeaua de Transport Energie Electrică. Transportatorii şi distribuitorii de energie sunt pregătiţi să facă faţă unor eventuale creşteri ale consumului după weekend-ul care urmează, când este prognozată o scădere a temperaturilor”, se menţionează în comunicat.
Miercuri, în cadrul şedinţei Comandamentului de Iarnă, coordonată de Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Energiei, au participat reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice competente în domeniul energiei, precum şi cei ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.