România vrea să fie inclusă cât mai repede în programul Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite. Astfel, țara noastră va demara o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse la solicitarea unei vize.
România vrea să demareze o campanie de conștientizare a publicului, astfel încât să nu mai fie atât de multe persoane respinse la solicitarea unei vize pentru Statele Unite. Astfel, țara noastră să fie inclusă cât mai repede în programul Visa Waiver, programul american ce permite călătoriile fără viză în Statele Unite.
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că România trebuie să schimbe strategia în ceea ce privește pașii pentru Visa Waiver și că în perioada următoare va solicita în acest sens autorităților americane o foaie de parcurs.
„Nu există niciun stat care să fi fost inclus în programul Visa Waiver de la o rată de respingere a vizelor de 10 la sută, așa cum suntem noi acum, la sub 3 la sută într-un an fiscal, așa cum cere legislația americană”, a declarat Andrei Muraru, la Digi24.
Ambasadorul Andrei Muraru recunoaște că este un proces „foarte complex”, dar pe de altă parte, se declară optimist și crede că această campanie și-ar putea arăta roadele undeva spre orizontul anului 2024-2025.
Când ar putea merge românii în SUA fără avea nevoie de viză?
„Dacă aș ști acest răspuns, vi l-aș da imediat, pe loc, și împreună ne-am pregăti intrăm pe teritoriul Statelor Unite fără viză, dar e, clar, un proces foarte complex”, a spus ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.
Statele Unite ale Americii și România vor susține împreună o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA şi implicit intrarea în programul Visa Waiver.
Ministrul Bogdan Aurescu a declarat vineri că această campanie pentru reducerea ratei de refuz la vize va trebui pregătită foarte bine în aşa fel încât cetăţenii să ştie criteriile care trebuie respectate când aplică pentru o viză de scurtă şedere în Statele Unite.
În prezent, aproximativ 10% dintre români se lovesc de un refuz la momentul analizării aplicației lor. Bogdan Aurescu a anunțat că aceasta este singura condiție pe care țara noastră mai trebuie s-o îndeplinească.
„Sunt anumite criterii care trebuie să fie respectate iar dacă nu îndeplinesc aceste criterii cel mai bine ar fi să nu mai aplice pentru că în acest fel să putem să coborâm această rată de refuz. Rata de refuz este ultimul criteriu pe care România îl mai are de îndeplinit pentru a intra în programul Visa Waiver iar în acest moment noi ne plasăm în jurul unui plafon de aproximativ 10% din totalul vizelor care sunt acordate.
Pragul pe care trebuie să îl atingem conform legislaţiei care este adoptată de congresul american este de 3%.
Trebuie să facem eforturi să aducem acest plafon sub 3%”, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3.
Care este procesul de obținere a unei vize?
Potrivit legislației americane, oamenii care aplică pentru acest program trebuie să demonstreze că nu intenționează să emigreze în SUA. Astfel, toţi solicitanţii de viză temporară sunt consideraţi potenţiali imigranţi până când, în momentul solicitării vizei, aceştia demonstrează ofiţerului consular că nu au intenţia să emigreze în SUA.
În acest sens, toți cei care aplică pentru o viză temporară trebuie să dovedească că au legături puternice cu alt stat. Acestea pot fi reprezentate de proprietăți mobiliare sau imobiliare, legaturi de familie sau un loc de muncă stabil. Educația și alți factori sociali pot fi și ei luați în considerare.
Totodată, solicitanții pot să prezinte documente doveditoare ale ”legături” cu țara de naționalitate. Cel mai important aspect este, însă, sinceritatea cu care oamenii răspund întrebărilor. Cei ce au fost refuzați inițial, mai pot aplica pentru viza temporară o singură dată, dacă consideră că situația lor s-a îmbunătățit și vor putea dovedi că nu intenționează să emigreze în SUA.