„Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale #A8 (Autostrada Unirii) intră în procedură de licitație! CNIR a transmis astăzi la ANAP, spre validare, documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni (33 km)”, a transmis Grindeanu pe rețelele de socializare.

Autostrada Unirii, lucrări complexe, costuri pe măsură

Cele trei tronsoane însumează 33 de kilometri și vor necesita o infrastructură complexă, cu un cost estimat de 9 miliarde de lei, fără TVA.

Primul tronson, Lețcani – Iași, va avea o lungime de 17,7 km și va include 18 poduri și pasaje, 6 tuneluri și 2 noduri rutiere. Durata contractuală pentru proiectare și execuție este de 46 de luni.

Al doilea segment, Iași – Golăiești, măsoară 12,7 km și prevede realizarea a 12 pasaje, 2 tuneluri și un nod de circulație. Acest tronson are același termen de execuție ca și primul.

Ultimul tronson, Golăiești – Podul peste Prut la Ungheni, este mai scurt – doar 2,77 km – însă strategic extrem de important, întrucât va asigura conexiunea dintre rețeaua rutieră din România și cea din Republica Moldova. Acesta urmează să fie finalizat în maximum 18 luni.

După validarea documentației de către ANAP, va fi publicat anunțul de participare în SEAP, stabilindu-se și data limită pentru depunerea ofertelor.

Un proiect esențial pentru regiunea de nord-est

Autostrada Unirii, care va lega orașul Târgu Mureș de Iași și mai departe de granița cu Republica Moldova, este un proiect așteptat de ani de zile, în special în regiunea Moldovei, unde lipsa infrastructurii moderne rutiere frânează dezvoltarea economică. Legea privind construcția autostrăzii a fost adoptată în decembrie 2018, dar lucrările au început timid abia în ultimii ani.

Traseul complet al autostrăzii are peste 300 de kilometri și este împărțit în două mari secțiuni: Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni, la care se adaugă podul peste râul Prut, cu o lungime de 261 metri, aflat și el în faza pregătirii lucrărilor.

Progrese lente, dar vizibile

La aproape șapte ani de la adoptarea legii, doar două tronsoane se află efectiv în lucru: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24 km) și Leghin – Târgu Neamț (30 km). Podul de la Ungheni urmează să intre în șantier în această primăvară, după finalizarea documentației tehnice și a avizelor necesare.