18 decembrie 2006. Lichiditatea se menţine la cote bune la final de an. SIF-urile revin în forţă, investitorii încercând să cuantifice impactul ştirilor din perioada relativ lungă în care piaţa este oprită (20 decembrie – 2 ianuarie) şi să se poziţioneze optim. În această ordine de idei, sfârşitul de an găseşte pieţele de capital la nivel global într-o formă excelentă.

19 decembrie. Ultima şedinţă de tranzacţionare din 2006 – volum foarte mare, cotaţii în creştere: BET 2,27%, ROTX 2,59%, BET-C 2,26%, BET-FI 2,25%.

20 decembrie. S-a încheiat încă un an bursier, se poate trage linie, se pot calcula randamente şi, în acelaşi timp, încep prognozele pentru anul viitor. Graniţa dintre ani are o încărcătură mai mare de această dată: România întră în Uniunea Europeană. Economia trece într-o nouă etapă. Sigur, lucrurile nu se schimbă peste noapte, ţara se îndrepta spre UE şi acum un an, şi acum doi ani, însă semnalul e unul de confirmare că ne aflăm pe drumul spre Europa. Economia nu se schimbă peste noapte, însă cadrul în care va evolua va determina creşterea gradului de predictibilitate. Stabilitatea şi predictibilitatea sunt condiţii fundamentale pentru a putea aplica un plan de afaceri pe termen mediu şi lung.
Ce se întâmplă cu bursa? La prima vedere, luând exemplul ţărilor care au aderat în mai 2004, am putea considera ipoteza conform căreia România se află în urma acestora cu câţiva ani, astfel încât evoluţia pieţelor financiare să urmeze evoluţia din ţările vecine (valul 2004), considerând un defazaj. Lucrurile sunt însă puţin mai complicate. E cunoscut că actorii pieţelor „trăiesc“ în viitor, încearcă să anticipeze evoluţiile din anii ce urmează pentru a face cele mai inspirate plasamente. Două argumente: aprecierea monedelor naţionale în raport cu euro a început în momentul aderării (pentru ţările din valul 2004), iar în România aprecierea leului a început mai repede, la sfârşitul lui 2005; sincronizarea burselor: indicele CECE s-a apreciat cu 30% în 2006, iar BET cu 22%, însă adăugând aprecierea leului aprecierea BET se duce spre 30%. Nu ştiu cât va urca BET în 2007, însă o să urmăresc cu interes indici precum CECE şi NTX.