Autenticitatea vaccinurilor a fost pusă la îndoială din mai multe motive, precum: ambalarea dozelor în cutii simple de carton, improprii pentru transportul gheții carbonice, utilizarea unui autovehiculul de transport insuficient izolat pentru a menține temperatura de -80°C și utilizarea transportului terestru în detrimentul celui aerian.
În urma acestor informații, site-ul oficial vaccinare-covid.gov.ro, precizează că acestea sunt inexacte și potențial înșelătoare, subliniind că dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton și că în interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică.
Totodată, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă, potrivit sursei citate.
De asemenea, metoda de transport este aleasă în funcție de mai mulți parametri, putând fi utilizate atât calea terestră, cât și cea terestră.
Ce spune autoritățile
„În data de 25 decembrie, în România a fost livrată prima tranșă de vaccinuri împotriva COVID-19, compusă din 9750 de doze de vaccin Pfizer/ BioNTech. Condițiile speciale de depozitare și transport ale vaccinului au fost asigurate de către dispozitivele speciale de transport.
Acestea sunt compuse din cutiile termoizolante, care conțin gheață carbonică și un senzor de monitorizare a temperaturii, care asigură faptul că vaccinul a fost menținut la temperaturi cuprinse între -90°C și -60°C. Cu alte cuvinte, dozele nu au fost transportate doar în cutii de carton. Acestea au reprezentat doar ambalajul exterior. În interiorul cutiilor de carton se află cutii termoizolante cu gheață carbonică.
De asemenea, aceste dispozitive speciale de transport sunt independente și capabile să mențină temperatura necesară timp de 10 zile dacă nu sunt deschise. Cu alte cuvinte, transportul dozelor de vaccin în aceste dispozitive nu necesită un autovehicul frigorific special care să mențină temperaturile scăzute. Astfel, temperaturile cuprinse între -90°C și -60°C sunt asigurate de către dispozitivul special de transport, nu de către autovehicul/aeronavă.
Conform producătorului, după transport dozele pot fi depozitate fie în congelatoare speciale cu temperaturi foarte scăzute timp de 6 luni, fie timp de 30 de zile în dispozitivele de transport, dacă se adaugă gheață carbonică la fiecare 5 zile. Ele pot fi stocate chiar și în frigiderele spitalelor la o temperatură de 2-8°C timp de 5 zile.
Alegerea metodei de transport terestru pentru prima livrare de vaccin a avut la bază o analiză ce a avut în vedere mai mulți parametri, precum: necesitatea livrării sincronizate în mai multe State Membre la o dată fixă, cantitatea limitată de cutii termoizolante pentru transport destinate unei singure locații din Statul Membru, transportul pe perioada zilelor libere de Crăciun.
De asemenea, proprietățile gheții carbonice necesită pregătiri speciale pentru transportul aerian, fapt ce ar fi adus mai multă complexitate distribuției. Livrările săptămânale către România se vor efectua atât prin transport aerian, cât şi terestru. Ambele căi de transport pot fi utilizate deoarece cutiile termoizolante pentru transport sunt independente de modalitatea de transport (aerian sau terestru)”, arată comunicatul de presă al autorităților.