Constantin Roibu pare a fi pus stăpânire pe combinatul din Vâlcea. Presa a prezentat pe larg interesele managerului și cum este căpușat Oltchim, însă autoritățile nu au luat nicio măsură.
Mândria vâlcenilor de acum 20 de ani, atunci când combinatul chimic se afla pe primul loc în Europa Centrală și de Est, a pălit ușor din 2007, an în care compania a intrat pe pierderi. Culmea este că de atunci Oltchim nu a reușit să treacă de handicap și a acumulat pierderi peste pierderi, fără însă ca autoritățile să ia vreo decizie în acest sens. Dacă la Transelectrica, Transgaz, Romgaz și altele (companii cu rezultate pozitive), cât și la cele cu pierderi – Termoelectrica, CNH sau SNLO, Ministerul Economiei a schimbat conducerea fără să clipească, la Oltchim lucrurile au rămas la fel. Mai exact, în mâinile unui singur om Constantin Roibu.
Cum a reușit acesta să rămână la conducerea combinatului este greu de explicat.
„Iscusința, nu am o altă explicație. Domnul Roibu are un talent în a explica situația combinatului fiecărui nou secretar de stat, fiecărui nou președinte AVAS (Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului – n.r.)“, crede Răzvan Orășanu, fost șef al AVAS și consilier al premierului în perioada 2005-2008. Potrivit acestuia, Roibu trebuie judecat în funcție de rezultatele economice ale combinatului, și nu în funcție de vechimea avută ca director general al acestuia.
Acesta este mesajul transmis chiar de șeful statului, Traian Băsescu, după întâlnirea avută, în luna mai, cu oficialii FMI, așa cum am arătat și în numărul anterior al revistei Capital. Deranjat de arieratele uriașe înregistrate de companiile de stat și de stocurile realizate pentru a servi clientela politică, președintele României a tras un semnal de alarmă, dar se pare că acesta nu a ajuns și la urechile ministrului economiei, Ion Ariton, care păstorește peste cele mai mari „găuri negre“ ale economiei.
De altfel, ministrul nu a avut nicio reacție oficială și s-a mulțumit să transmită un comunicat de presă, și acela ca reacție la unele informații vehiculate în presă, cum că „Oltchim va fi lichidată“. Comunicatul a fost transmis la exact o săptămână după discursul șefului statului, însă în el apar informații halucinante.
„MECMA intenționează ca, până la sfârșitul anului 2011, participația statului în această societate să fie privatizată. În acest sens sunt analizate mai multe soluții pentru rezolvarea datoriilor companiei. Totodată, urmează ca până la sfârșitul lunii iunie a.c. să fie selectat un consultant juridic pentru privatizare, iar până la sfârșitul lunii septembrie să fie selectat intermediarul (consorțiul) pentru privatizare, în urma unui anunț public internațional.
Graba Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) este halucinantă pentru că, în februarie 2011, același minister arăta, într-un comunicat, că abia în prima jumătate a anului viitor urmează să fie lansată privatizarea societății Oltchim, conform strategiei aprobate de Guvern în urma discuțiilor cu experții FMI. Informațiile contravin celor emise de specialiști, care spun foarte clar că autoritățile trebuie să pregătească privatizarea, nu să o facă pe fugă, pentru a putea obține un preț cât mai mare.
De altfel, chiar și fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat pentru Gândul, în august 2010, că „în principiu statul n-ar trebui să mai deţină controlul asupra niciunei companii“. „N-am niciun fel de rezervă să demarez procesul de privatizare al Oltchim, inclusiv mâine, dar nu sunt create condiţiile. Dintr-o eroare de management din trecut, capitalurile proprii ale Oltchimului sunt negative, ceea ce face din Oltchim o companie nebancabilă“, spunea atunci Videanu.
Privatizări de succes
În prezent, statul deține un pachet de 54,8% din acțiunile Oltchim. Aproximativ 31% din titluri dețin cumulat PCC și Carlson Ventures, care au anunțat săptămâna trecută că vor acționa concertat în ceea ce privește activitatea Oltchim.
„În urma achiziţionării de acţiuni la Oltchim, reprezentanţii Carlson Ventures au avut posibilitatea de a se întâlni şi de a purta discuţii cu conducerea companiei. Ca urmare a acestor întâlniri, Carlson consideră că managementul Oltchim nu are un plan real de restructurare“, au comunicat reprezentanții PCC. Grupul german și-a arătat în repetate rânduri disponibilitatea de a participa la privatizarea Oltchim, doar că statul nu a luat în serios propunerea PCC.
„Nu cred că PCC va închide o fabrică ce i-ar putea dubla prezența în Europa de Est, mai ales că nu există o competiție directă pe toata gama de producție“, spune Răzvan Orășanu, după ce directorul general a apărut cu mesaje în presă, uneori, în baza unor contracte pe bani grei, așa cum a arătat și Ziarul de Vâlcea, cum că PCC asta ar avea în intenție, să o închidă. Astfel de mesaje cu „noi nu ne vindem țara“ nu ar trebui să existe într-o economie de piață! Istoria a răsturnat acest mit. De exemplu, combinatul Sidex înregistra zilnic pierderi de un milion de dolari înainte de privatizare, iar acum face profit și plătește taxe la stat. Un alt exemplu poate fi Petrom, compania de stat care, până în 2004, a fost vacă grasă de muls pentru politicieni. Acum, este cel mai mare contribuabil la stat.