Pe parcursul interviului, fostul demnitar s-a arătat încrezător în proiectele economice şi de reducere a birocraţiei promovate de Guvernul Grindeanu, concentrându-se mai ales pe domeniul de care era el răspunzător.
Ce este Romania Start-up Nation
Asfel, Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanța de urgență pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii. Este vorba despre un program care încurajează micile afaceri, intitulat generic România Start-up nation. Modelul a fost preluat experiența unor state precum Israel, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, unde deja s-a dovedit de real succes. Astfel, un antreprenor va primi bani de la stat pentru a-i investi în echipamente sau în promovare. „Înseamnă susținerea a aproximativ 10.000 de start-up-uri anual, cu un grant de până la 200.000 de lei, caracterul de urgență a fost dată de faptul că anul trecut,pentru prima oară în ultimii 8 ani la niuvelul lunii noi s-au înființat 100143 de firme și s-au închis peste 143.000 de firme. Asta înseamnă că s-au închis mai mai multe firme decât s-au deschis”, a explicat Jianu.
Prin noul program, Guvernul este sigur că se vor crea minimum 20.000 de noi locuri de muncă anual în cadrul celor 10.000 de întreprinderi nou înființate. Asta pentru că noii antreprenori trebuie să respecte și o condiție: să angajeze minimum 2 salariați cu contract de muncă pe durată nedeterminată şi să-i menţină în activitate cel puţin 3 ani. Spre deosebire de alte programe destinate tinerilor, de data aceasta au acces la finanțare și cei care și-au înființat firme. Totuși, aceștia nu vor putea aplica decât o singură dată la România Start-up nation. O altă premieră, la fel de importantă, este că beneficiarii nu trebuie să vină cu vreun avans sau cu o cofinanțare.