Laptopurile, aşa cum le ştim în ziua de azi, sunt pe cale de dispariţie, iar locul lor va fi luat de modele care împrumută caracteristici de la tabletele de internet şi de la telefoanele inteligente. Responsabil de acest lucru este regretatul Steve Jobs. La MacWorld 2008, acesta a intrat pe scenă cu un plic galben din care a scos un laptop cu o grosime de  17 mm. MacBook Air, că despre el e vorba, a înregistrat vânzări-record încă de la lansare. Apple a vândut, anul acesta, peste 17 milioane de Mac-uri, iar 4,89 milioane de unităţi numai în ultimul trimestru fiscal. Trei sferturi dintre acestea au fost MacBook Air.


Spre deosebire de alte produse Apple care au fost copiate de majoritatea producătorilor, vezi iPhone sau iPad, MacBook Air nu a prea avut concurenţă pe piaţă până acum. După trei ani de la introducerea celui mai subţire laptop din lume, Intel, cel mai mare producător de microprocesoare, a anunţat intrarea într-o nouă eră a computingului, prin lansarea ultrabook.

Intrăm în era ultrabook

Ultrabookurile sunt laptopuri care nu au o grosime mai mare de 20 mm şi care combină performanţele şi capabilităţile laptopurilor actuale cu caracteristicile tablet PC-urilor. Sistemele ultrabook sunt construite pentru a da utilizatorilor posibilitatea de lucra pe sisteme mai subţiri, uşoare, elegante, care oferă experienţe captivante, fără a compromite performanţa.

„Intel a observat ceea ce vor utilizatorii de la device-urile lor mobile. Dacă un laptop îndeplineşte funcţiile de care aceştia au nevoie, este elegant şi portabil, atunci nu mai contează ce se află în interor“, a declarat Bogdan Georgescu, channel account manager, Intel România. Anunţate pentru prima dată la Computex, cel mai mare târg IT din Asia, sistemele Ultrabook vor fi lansate pe piaţă în trei etape. În prima etapă laptopurile vor fi prevăzute cu procesoare din a doua generaţie Intel Core, nu vor fi mai groase de 21 de mm şi vor fi disponibile la preţuri medii. A doua fază va avea loc în jurul gamei de procesoare cu nume de cod „Ivy Bridge“, care vor fi integrate în sisteme în prima jumătate a lui 2012. Acestea vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, mai performante şi vor avea o securitate crescută și viteză mai mare de răspuns. Al treilea pas al dezvoltării Ultrabook îl reprezintă ultrabookurile cu procesoare „Haswell“, pe care Intel le pregătește pentru 2013.

Laptopuri cu funcţii de smartphone

Ultrabookurile vor înlocui treptat modelele tradiţionale, iar anul viitor acestea vor deţine o cotă de piaţă de 40%, potrivit lui Georgescu. „Nu credem că se va canibaliza o piaţă sau alta, însă sperăm ca acest ultrabook să câştige din cota de piaţă a laptopului tradiţional“, a adăugat Georgescu.

Majoritatea producătorilor de laptopuri au anunţat că vor lansa ultrabook-uri în perioada următoare, însă, în prezent, în ţara noastră nu sunt disponibile decât modelele taiwanezilor de la Acer şi Asus. Aceştia din urmă au lansat săptămâna trecută modelele UX21şi UX31. Laptopurile au dimensiuni de 11,6 inci, respectiv 13,3 inci, procesoare Intel Core i5 şi i7, memorie RAM de 4GB, hard disk de tip SSD de 128 sau 256 GB şi difuzoare Bang Olufsen. Cu o grosime de doar 3 mm în partea din față și 9 mm în partea din spate, ultrabookurile Asus sunt cele mai subțiri de pe piață.

„Estimăm că vom vinde câteva sute de unităţi până la finele anului. Acest laptop se adresează persoanelor dinamice, care vor autonomie energetică și un răspuns rapid. Atunci când vor redeschide ecranul într-un interval de două săptămâni, laptopul va relua programele din standby în doar două secunde“, a declarat Ciprian Donciu, business development manager, Asus România.
Când vine vorba de reluarea imediată a activităţii, funcţie împrumutată de la tablete şi smartphone-uri, Acer este pe primul loc. Ultrabookul Aspire S3 beneficiază de tehnologia Green Instant On, care asigură reluarea imediată a activităţii, în 1,5 secunde, şi o autonomie mai mare a bateriei, 50 de ore, în modul Deep Sleep. Aspire S3 este disponibil deja pe piaţa din România începând cu luna octombrie. Urmează să vedem cu ce ultrabookuri vor veni pe piaţă şi ceilalţi producători de PC-uri.