Poliția de frontieră chineza instalează, în secret, aplicații de supraveghere pe telefoanele turiștilor și extrage informații personale. Conform The Guardian toate acestea fac parte din planul guvernului chinez de a menține o supraveghere atentă a populației musulmane în regiunea Xinjiang din vestul Chinei.
Guvernul chinez a limitat în mare parte drepturile și libertățile populației musulmane din regiune prin instalarea de camere cu recunoaștere facială și prin forțarea populației rezidente să instaleze aplicații care-i monitorizează în permanență.
O investigație The Guardian, împreună cu partenerii internaționali a descoperit că turiștii sunt de asemenea ținta acestor controale atunci când intră în regiune. Polițiștii de frontieră le confiscă practic telefoanele și instalează o aplicație care le fură e-mail-urile, SMS-urile, personale de contact, precum și informații despre telefonul în sine.
Turiștii se plâng că nu sunt anunțați de autorități despre ce informații le sunt sustrase de pe telefoane. Investigația realizată împreună cu Suddeutsche Zeitung și New York Times, a dezvăluit că turiștii care trec frontiera prin punctul de graniță Irkeshtam sunt obligați să predea telefoanele pentru a li se instala aplicația.
Edin Omanovic, membru al Privacy International descrie aceste descoperiri ca fiind „alarmante în țara în care o aplicație sau un articol nepermis te-ar putea băga într-un lagăr de detenție”.
Analiza The Guardian împreună cu experți de securitate sugerează ca aplicația, dezvoltată de o companie din China, caută în orice telefon conținut considerat controversat de autorități, precum extremismul islamic, obiceiuri de Ramadan, literatură scrisă de Dalai Lama sau chiar melodii ale trupei japoneze metal, „Unholy Grave”.
Aproximativ 100 de milioane de persoane vizitează Xinjiang în fiecare an, conform autorităţilor chineze, iar printre ei sunt incluși turişti străini şi chinezi, majoritatea deplasându-se şi în alte locuri din ţară.
Pasul Irkeshtam este cel mai vestic punct al graniţei chineze şi este folosit de comercianţi şi turişti, unii dintre ei parcurgând chiar vechiul Drum al Mătăsii. Turiştii odată intrați la controlul de graniţă, le este cerut telefonul care este dus apoi într-o cameră separată şi este returnat după o perioadă de timp. Este încă neclar unde ajunge toată această informaţie extrasă şi pentru cât timp este stocată.
Deşi nu există dovezi că informaţia extrasă ar fi folosită pentru a-i urmări pe turişti mai departe de Xinjiang, ea ar putea fi folosită şi pentru a localiza pe cineva.