Filosoful şi scriitorul italian Umberto Eco, care a primit azi titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Comunicare a Universităţii din Sevilla, a declarat că Internetul este „un fel de parodie a unei enciclopedii care reuneşte toate cunoştinţele acumulate de umanitate, întrucât conţine şi informaţie falsă”.

Internetul a eşuat în încercarea de a ordona toate cunoştinţele disponibile ale lumii, consideră marele om de cultură Umberto Eco. Rolul culturii nu e doar acela de a conserva opere, ci şi, dimpotrivă, acela de a şti să selecteze riguros pe criteriu valoric, a declarat Eco la Sevilla, exemplificând că o blibiotecă este reprezentativă pentru ideea de cultură „nu doar pentru cărţile pe care le înmagazinează, ci şi pentru cărţile pe care nu a dorit să le păstreze”.

Totuşi, Eco refuză ideea unor filtre de control în universul web, pentru că, spune el, „cel mai mic criteriu ar aduce atingere libertăţii” şi se declară partizanul „educării publicului pentru a utiliza în mod critic libertatea”.

Umberto Eco a promit azi al 39 titlu de Doctor Honoris Causa.

SURSA: 20minutos.es