Bursa autohtona s-ar putea afla, dupa integrare, sub zona de influenta a pietei din Atena BVB este prea mica pentru pietele europene mari, dar nu vrea sa fie absorbita, asa cum a patit “sora” din Ungaria. Parteneriatele constituie cea mai buna solutie pentru a iesi din conul de umbra. Integrarea in UE va impinge Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-una din zonele de influenta ale pietelor de capital mari europene. Este efectul regionalizarii, prin care UE urmar
Bursa autohtona s-ar putea afla, dupa integrare, sub zona de influenta a pietei din Atena
BVB este prea mica pentru pietele europene mari, dar nu vrea sa fie absorbita, asa cum a patit “sora” din Ungaria. Parteneriatele constituie cea mai buna solutie pentru a iesi din conul de umbra.
Integrarea in UE va impinge Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-una din zonele de influenta ale pietelor de capital mari europene. Este efectul regionalizarii, prin care UE urmareste sa dezvolte o piata de capital unica. Intrebarea care apare este sub umbrela caror piete bursiere se va afla BVB, dupa aderare? Deocamdata, nimeni nu are un raspuns sigur. Este clar insa ca viitorul bursei autohtone va depinde de gradul de dezvoltare al acesteia. Daca intr-un an-doi BVB nu va face progrese, sa atinga, de exemplu, o valoare zilnica a tranzactiilor de peste 20 milioane de euro, mai mult ca sigur va ajunge sa fie inghitita de una mai mare.
Asa cum s-a intamplat cu bursa din Budapesta, imediat dupa integrare. Pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de catre un grup de investitori institutionali austrieci, care include si bursa din Viena. De altfel, cea mai puternica tendinta manifestata, in acest moment, pe pietele europene este cea a fuziunilor intre burse, chiar intre cele mari. Inca se poarta negocieri pentru preluarea bursei din Londra. Au avut loc discutii cu mai multe burse, care nu s-au finalizat, deoarece sumele oferite au fost prea mici. O piata nedezvoltata, precum cea romaneasca, va rezista greu in fata unei eventuale oferte de achizitie. Cu toate ca oficialii BVB afirma ca preluarea de catre o bursa mai mare ar fi ultima varianta. “Suntem mai apropiati de ideea unei burse independente, decat de cea a unei fuziuni”, declara presedintele BVB, Septimiu Stoica. El mizeaza pe incheierea de parteneriate cu pietele mari.
Pana in prezent, un singur acord s-a materializat. BVB a reusit sa realizeze, impreuna cu bursa din Viena, un indice comun, ROTX, care include cele mai lichide actiuni romanesti tranzactionate la bursa vieneza. La un moment dat, s-a semnat si un parteneriat cu bursa din Atena pentru listarea unor companii romanesti, care, din pacate, a esuat. Este un semn ca societatile romanesti nu intrunesc inca criteriile de listare impuse de alte piete. In luna februarie, cel mai tranzactionat emitent la bursa din Atena a fost Alpha Bank, care a asigurat investitorilor un profit de 8,7%. Relatiile intre BVB si bursa din Atena s-au consolidat, intre timp, astfel ca se vorbeste tot mai des despre o posibila includere a pietei autohtone sub influenta pietei grecesti. BVB are un plan ambitios, care ar fi pe placul bursei grecesti, spune Septimiu Stoica.
“Vrem sa construim o platforma de tranzactionare regionala, care sa permita tuturor brokerilor sa intermedieze transferuri. Aceasta platforma virtuala ar constitui un mijloc facil pentru investitiile strainilor si ar asigura circulatia capitalurilor”, precizeaza presedintele BVB. Parteneriatele viitoare cu pietele mari din Europa, precum cea de la Viena, se vor rezuma doar la consultanta. Abia apoi se vor putea negocia posibile listari ale companiilor romanesti pe aceste piete. Companiile autohtone sunt prea mici pentru a face fata concurentei de la bursele mari. Apropierea, pe care si-o doreste bursa romaneasca, de Euronext este imposibila in viitorul apropiat, mai ales ca aceasta reprezinta una dintre cele mai mari piete unde se tranzactioneaza derivative. Or, la BVB lipsesc astfel de produse. Euronext include bursele din Amsterdam, Bruxelles, Lisabona, Londra si Paris. Sunt tranzactionate 250 de actiuni, care inregistreaza cea mai mare capitalizare bursiera. Criteriul de baza pentru listare este lichiditatea ridicata. Ultima listata, in martie a.c, a fost compania Homburg Invest, aflata pe locul trei la capitalizare bursiera, cu 324 de milioane de euro. Euronext poarta, in prezent, negocieri cu bursa germana pentru intrarea pe piata.
Pana se ridica la nivelul altor burse europene, BVB priveste catre continentul asiatic. “Avem in vedere acorduri de colaborare care vizeaza listarea unor companii romanesti la bursa din Shanghai. Sau listarea unor companii mixte romano-chineze la BVB”, anunta Stoica. El spune ca, indiferent de traseul pe care il va urma BVB dupa integrare, bursa autohtona “va functiona cu motoarele la maximum pentru a evita sa fie absorbita de catre alte burse, fara a ramane, insa, o prezenta palida in regiune”.