Umilință cruntă pentru România! Ucraina nu se mai ascunde. A fost prinsă în fapt

România, Ucraina

Sursă: Dreamstime

Umilință cruntă pentru România! Deși spune că nu este vorba despre nicio lucrare de deversare pe canalul Bâstroe, Ucraina a fost prinsă în fapt. Un dragor a fost observat în timp ce lucra.

Ambasada Ucrainei în România a precizat că partea ucraineană nu face nicio lucrare de deversare pe canalul Bâstroe, însă o echipă Observator a filmat cum un dragor deversa mâlul adunat de pe fundul canalului Solomonov, de-a lungul brațului Chilia.

”Suntem la intersecţia canalului Bâstroe cu braţul Chilia. Pe partea noastră, sonarul arată o adâncime de 6,9 metri… 7, 7,4 adâncime. Maximum 8 metri pe porţiunea asta”, spune reporterul Sonia Simionov.

Acțiunile Ucrainei ar putea avea efecte groaznice pentru Delta Dunării, iar sursa anterior citată spune că Pădurea Letea ar putea fi una dintre cele mai afectate zone.

”Una dintre cele mai afectate zone ar putea fi Pădurea Letea. O zonă de patrimoniu unde arborii depind de un anumit nivel al pânzei freatice. O adâncire a canalului poate scădea nivelul apei aici, moment în care peste 500 de specii rare de plante, arbori, animale vor fi în pericol”, mai spune reporterul Observator.

Ambasadorul ucrainean a fost chemat să dea explicații

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că l-a chemat pe ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, pentru a da explicații cu privire la acțiunile țării sale pe canalul Bâstroe, însă acesta a precizat că se fac doar lucrări de natură operațională.

”Ambasadorul Ucrainei a arătat că partea ucraineană nu desfășoară activități de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigație, ci doar activități de natură operațională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail”, spune ambasadorul ucrainean.

Tot MAE a cerut urgent acordul părții ucrainene pentru accesul navelor hidrografice române în apele ucrainene ale brațului Chilia.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat ”eu sunt convins că vom găsi dialog. Haideţi să vedem ce se va întâmpla, eu cred că e o chestiune de zile până când vom primi acest accept”.

Ecosistemul Deltei Dunării suferă deja

Reporterul Observator a precizat că în Deltă sunt peste 400 de specii de păsări, iar multe dintre ele au cuiburile lângă maluri.

”Sunt peste 400 de specii de păsări în Delta Dunării. Multe dintre ele, în special cele mari, ca pelicanul sau stârcii, au cuiburile lângă maluri. Deversarea dragoarelor din mijlocul canalului către mal le distruge casele, deci și mediul în care trăiesc și se dezvoltă”, continuă Sonia Simionov.

Mai mult, existe surse Observator care spun că ecosistemul Deltei Dunării este deja afectat. Dunărea ar fi scăzut cu 70 de centimetri la vărsarea canalului. Astfel, pe brațul Chilia curge mai multă apă de când au început aceste lucrări.

”Brațul Chilia este unul dintre traseele principale de migrație ale sturionului din mare către Dunăre, atunci când depune icrele. Deci reproducerea acestei specii ar putea fi grav afectată”, mai spune reporterul Observator.

Delta Dunării este patrimoniu UNESCO, iar Comisia Europeană a cerut deja informații suplimentare Ucrainei despre acest subiect. De asemenea, vicepremierul și liderul PSD Marcel Ciolacu a adus în discuție și revocarea acceptului dat Ucrainei pentru navigație pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.