Potrivit informațiilor apărute în presă, vineri ar fi avut loc o întâlnire importantă la Ministerul Transporturilor, care aduce în atenție un alt conflict diplomatic între România și Ucraina.
Conflict diplomatic cu Ucraina?
Astfel, directorul interimar care răspunde de domeniul naval din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Georgeta Murgeanu, a convocat pentru orele 14.00 o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și ai administrațiilor fluviale, transmite puterea.ro.
Întâlnirea ar fi vizat lucrările începute de partea ucraineană pentru adâncirea canalului Bâstroe, care se pregătește pentru aceleași lucrări și pe Canalul Sulina, fără acordul autorităților române.
Poliția de Frontieră a sesizat autoritățile centrale, adică Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul de Externe, că autoritățile ucrainene au început lucrări de dragare a Canalului Bâstroe.
„Prin aprilie 2022, reprezentanții Poliției de Frontieră din zona Chilia m-au informat că Ucraina a început să lucreze la adâncirea canalului Bâstroe. Imediat, a doua zi, eu am informat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, inclusiv pe ministrul Barna Tanczos, despre această situație, dar n-am avut niciun feedback nici până azi.
În schimb, ieri dimineața, am fost sunat de la Ministerul Transporturilor să vin la o întâlnire despre această situația, dar, fizic nu aveam cum să ajung”, a declarat Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul ARBDD, pentru sursa citată.
Proiectul ucrainean încalcă numeroase convenții internaționale
Mai multe organisme internaționale din domeniul protecției mediului au stabilit deja că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenții internaționale din domeniul protecției mediului.
Trebuie precizat că prin adâncirea acestor două canale se poate distruge ecosistemul Deltei Dunării, care este strict protejată și se află în Patrimoniul UNESCO. De asemenea, se încalcă convențiile internaționale la care a aderat Ucraina și România.
„Comisia Internațională pentru Protecția Dunării a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaționale referitoare la protecția apelor Dunării, Conferința Părților la Convenția de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanţă internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaționale referitoare la protecția zonelor umede, Comitetul permanent al Convenției de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internațional, iar Conferința Părților la Convenția de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autoritățile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informațiile de mediu”, se arată într-un comunicat mai vechi al ministerului Afacerilor Externe.