Cea mai mare umilință pentru Vladimir Putin, venită chiar din partea unui partener la care nu s-ar fi așteptat vreodată. O analiză realizată de Politico scoate la iveală detalii interesante despre relația dintre China și Rusia.

Dacă în urmă cu 70 de ani, cele două țări erau mai unite ca niciodată, lucrurile s-au schimbat acum, în defavoarea lui Vladimir Putin. Politico scrie că la șapte decenii distanță după ce Stalin și Mao Zedong începeau relațiile dintre cele două țări, Republica Populară Chineză și Uniunea Sovietică, dinamica puterii a luat-o într-o cu totul altă direcție.

Mai exact, sursa citată confirmă faptul că la momentul actual, dintre Rusia și China, cea mai mare putere o are Xi Jinping și nicidecum Vladimir Putin.

Totodată, analiza publicată de Politico îl descrie pe liderul de la Moscova ca fiind acum ”vasalul liderului chinez”, iar totul ar fi început odată cu războiul declanșat în Ucraina.

Vladimir Putin, ”vasalul” lui Xi Jinping

Politico Europe amintește de călătoria lui Vladimir Putin în China. Cu puțin timp înainte de a declanșa invazia Ucrainei, liderul de la Moscova a participat la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, iar cu această ocazie și-a reafirmat prietenia „fără limite” cu președintele chinez Xi Jinping.

Jurnaliștii de la Politico susțin însă că și în acel moment, Vladimir Putin știa că puterea nu mai este în mâinile lui, iar acesta ar fi fost și motivul ascuns al vizitei sale.

Cifrele confirmă și ele decăderea țării conduse de Vladimir Putin, în condițiile în care economia Chinei are o valoare estimată la 18 trilioane de dolari, adică de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei.

Astfel, în cazul în care Rusia va fi nevoită să solicite un ajutor financiar, Beijingul va avea cea mai mare putere, iar Vladimir Putin va trebui să accepte deciziile luate de Xi Jinping.

Economia Chinei, de zece ori mai puternică decât cea a Rusiei

Economia Rusiei s-a degradat odată cu sancțiunile impuse de Occident, iar embargoul pe importurile de petrol din partea Europei au adus de asemenea mari probleme. De cealaltă parte însă, China este potențialul pol de putere pentru rezolvarea problemelor spre care Putin se îndreaptă, arată analiza Politico.

Jurnaliștii mai susțin că deși liderul chinez împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, acest lucru nu înseamnă că va acționa în mod caritabil.

Mai exact, pentru Xi Jinping o prioritate este prosperitate și securitatea țării pe care o conduce și nicidecum salvarea Rusiei. Astfel, sunt șanse mari ca Beijingul să achiziționeze petrolul destinat Europei, însă nu oricum ci doar cu o reducere semnificativă, având în vedere ”prietenia” dintre cele două țări.

„China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni occidentale și asupra Beijingului și nu-și pune în pericol propria capacitate de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și Uniunea Europeană”, arată Politico.

Iar actuala situație a fost confirmată și de Rusia, într-un mod indirect. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, recunoaște la un moment dat că viitorul țării sale se află alături de China.

Rusia a lăudat constant China

„Acum, că Occidentul a luat o poziţie a dictatorului, legăturile noastre economice cu China vor creşte chiar mai rapid. Pe lângă veniturile directe pentru bugetul de stat, aceasta este o şansă de a dezvolta estul îndepărtat şi estul Siberiei”, declara acesta în luna mai.

Totodată, el lăuda atunci China, despre care spunea că are tehnologii ale informației care nu sunt deloc inferioare celor occidentale, un beneficiu pentru Rusia.

„China are tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor care nu sunt în niciun fel inferioare Occidentului. Un acord bun în acest domeniu va asigura beneficii reciproce”, a mai spus Lavrov.

Și Xi este la rândul său un puternic admirator al lui Putin la nivel personal, însă acest lucru nu înseamnă că își va schimba și prioritățile.

„China nu vrea să cadă victima sancțiunilor vestului, așa că stabilește limite relației. Mai îngrijorător pentru Putin este faptul că regimul de la Beijing intenționează, de asemenea, să stabilească un preț ridicat pentru sprijinul pe care îl oferă.

Beijingul, de exemplu, dorește să restricționeze vânzările extrem de profitabile de arme ale Rusiei către India, principalul dușman al Chinei din Himalaya”, arată analiza Politico.