Interesant este faptul că Ungaria importă apă pentru agricultură chiar din România.

Mesajul lui Victor Ponta

Fostul premier, Victor Ponta, a precizat, sâmbătă, printr-o postare pe Facebook, de ce Programul Național de Investiții în Irigații, lansat de el în 2015, nu a funcționat.

„În 2014 am adoptat o Lege specială pentru irigații și am lansat ( împreună cu Daniel Constantin- Ministrul Agriculturii) Programul Național de Investiții în Irigații.

Tot în 2014, după ce am scăzut TVA la produsele alimentare de la 24% la 9% aveam balanță pozitivă la alimente ( adică exportăm mai mult decât importăm) . Doar că în 2105 “ s-a decis” că noi nu facem bine – și că trebuie să vină alții să facă “lucrul bine făcut”. “Focile” au aplaudat fericite în Piață. Așa că lucrări și investiții în irigații nu s-au mai făcut.

Că nu cumva să găsim în supermarket și mâncare românească – sau nu cumva să oprim importurile de mâncare din alte țări – sau nu cumva să reziste prea mult pe piață producătorii români ! Hai că ne e bine – Dl Iohannis se ocupă de NATO, Dl Ciucă de Ucraina – focile sunt fericite – ceilalți tăcem din gură!”, a scris Victor Ponta, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Ungaria va avea o cultură bogată, cu apă din România

Ungaria se va lăuda cu o cultură bogată anul acesta, deoarece țara dispune de sisteme de irigații performante, cu apă importată de la noi, din râul Mureş.

„Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi. Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii. Este printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, spune Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan.

„Comanda maximă către partea maghiară este un milion jumate metri cubi de apă la un preţ de 35 de euro mia de metri cubi. Investiţia, la nivelul actual, este la faza de licitaţie privind elaborarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic.”, spune Traian Vlaicu, director ANIF Arad, potrivit observatornews.ro

Până în 1990, zona Aradului era plină de sisteme de irigaţii. Acum, nu a mai rămas nimic. 40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deţinute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiţia este de 6.000 de lei la hectar şi pierderile sunt uriașe.