Greenpeace România reacționează după ce preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în intervenţia de la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), că, între anii 1990 şi 2019, ţara noastră şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.
Mai exact, aceștia susțin că România este în aer, iar șeful statului nu a anunțat niciun calendar prin care să renunțe la combustibilii fosili. Greenpeace România menționează că nu poate fi făcută nicio tranziție ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase, fiind deja destul de târziu.
”Suntem în aer, domnule preşedinte! Faptul că încă nu aţi anunţat un calendar de renunţare la combustibilii fosili zădărniceşte şansele unei tranziţii echitabile pentru toţi cei afectaţi. Nu se poate face tranziţie ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase. E ceasul al doisprezecelea, limitaţi inegalităţile sociale oferind un mediu curat, energie curată, slujbe sustenabile”, a transmis, marţi, Greenpeace România.
România nu are nicio strategie până acum
În același timp, organizația mai trage un semnal de alarmă și subliniază faptul că în momentul de față România nu are niciostrategie naţională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acţiune care însoţeşte această strategie a expirat anul trecut şi nu a fost pus nimic în loc.
În acest context, Greenpeace România îl întreabă pe șeful statului dacă are până la urmă un plan final pentru obiectivul european net zero 2050.
”De asemenea, România nu are încă o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră, aşa cum a promis că va face până la finalul lui 2020. Domnule Klaus Iohannis, aveţi un plan pentru ce urmează, pentru obiectivul european net zero 2050?”, a mai transmis organizaţia.
De menționat este faptul că, reacția greenpeace România vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în intervenţia de marţi de la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), că între anii 1990 şi 2019, ţara noastră şi-a redus intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.
Totodată, în cadrul discursului său, șeful statului mai declara că România este angajată să facă mai mult de atât în următorii ani.