AUR a încasat o lovitură majoră. După ce Claudiu Târziu, copreședintele acestei formațiuni, a vorbit despre o invitație primită din partea UDMR, liderii Uniunii au reacționat prompt. Subiectul ar fi fost legat de o alianță în vederea apărării drepturilor maghiarilor și românilor din Ucraina.
Claudiu Târziu, copreședinte AUR, a avut o intervenție decisivă într-o conferință de presă desfășurată miercuri. El ar fi spus că se gândește serios să onoreze invitația liderului UDMR din Senat pentru a încheia o alianță în vederea apărării drepturilor maghiarilor și românilor din Ucraina. Replica UDMR a venit însă prompt. O voce importantă a Uniunii a infirmat categoric cele spuse de Târziu.
Mai exact, copreședintele AUR a apreciat că politica națională promovată de Ungaria este exemplară. El a adresat și un îndemn AUR să formeze o alianță cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) în vederea apărării românilor și maghiarilor din Ucraina, transmite MTI, citată de Rador.
Problemele întâmpinate de românii din Ucraina
Copreședintele AUR deține și funcția de președinte al Comisiei din Senat pentru românii de pretutindeni. Potrivit Agerpres, Claudiu Târziu a spus la conferința de presă că recent a vizitat comunitatea română din Bucovina de Nord care aparține Ucrainei și a transmis îngrijorările liderilor acestei comunități Guvernului de la București. Liderii românilor din Ucraina și-au exprimat nemulțumirile lor din cauză că statul român nu mai oferă burse pentru tinerii de aici care doresc să învețe în limba română.
Claudiu Târziu a menționat că finanțarea burselor nu a fost inclusă în Legea bugetului și Parlamentul a respins amendamentul care ar fi prevăzut fondul necesar pentru burse.
”Și prietenii noștri maghiari au o comunitate de minoritate națională în Ucraina. Maghiarii de aici au școli, gimnazii, catedre universitare în limba maghiară și beneficiază de sprijin substanțial pentru desfășurarea activității lor culturale. Mă gândesc serios să onorez invitația lansată de președintele grupului UDMR în Senat pentru a încheia o alianță în vederea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale maghiarilor și românilor din Ucraina. Avem un apel public pentru dialog în vederea formării unei astfel de alianțe. În opinia mea este exemplară grija manifestată de Ungaria față de comunitățile maghiare de dincolo de granițele țării. Această grijă ar putea fi un model și pentru alte țări cărora le pasă de minoritățile lor de dincolo de granițele lor, a mai declarat președintele partidului, citat de Agerpres.
UDMR contrazice categoric AUR
În replică, liderul grupului UDMR din Senat, Lóránd Turos, a respins categoric, potrivit Agerpres, faptul că UDMR ar fi făcut o ofertă de cooperare cu AUR.
”Niciodată nu a fost vorba despre nicio colaborare cu AUR, aceasta este imposibil. UMDR a susținut în totdeauna comunitățile minorităților naționale maghiare și române”, a subliniat Lóránd Turos. El a susținut că senatorii UDMR nu sunt membri ai Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat. Aceștia nu cunosc dacă problema minorităților din Ucraina a fost ridicată la negocierile partidelor din coaliția din actualul mandat parlamentar.
Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei