Umilință maximă pentru toată România! Vestea cumplită a venit chiar acum: Nu există prieteni

Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a vorbit în podcastul de miercuri despre problema cerealelor ucrainene, care se bucură de un regim preferențial decis de la Bruxelles. Discuția vine și în contextul în care Polonia a cerut măsuri urgente din partea Comisiei Europene pentru limitarea exportului acestor cereale.

Polonia cere măsuri ferme

Polonia a solicitat, miercuri, Uniunii Europene să utilizeze toate instrumentele avute la dispoziție pentru a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piața UE.

„Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a spus premierul Morawiecki într-o conferință de presă.

El a menționat că a convenit împreună cu liderii câtorva state învecinate cu Ucraina să îi scrie președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere luarea de măsuri.

De menționat că la conferința Capital din data de 22 martie, Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor Români (AFR), fost Secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că fermierii români nu își pot vinde marfa din cauza produselor agricole ucrainene, care nu respectă standardele UE.

Mai mult, acestea s-au amestecat cu cerealele din România. Doar pentru depozitarea cerealelor fermierii au cheltuit 168 milioane de euro, a afirmat Botănoiu, sumă din care s-a recuperat o foarte mică parte”.

Polonia, supărată pe UE din cauza cerealelor ucrainene

Jurnalistul Ion Cristoiu a precizat că România a oferit un ajutor consistent Ucrainei în ceea ce privește problema exportului de cereale. Însă, a remarcat gazetarul, vizita premierului Poloniei are legătură și cu criza cerealelor.

„Am zis atunci, ne huiduiau toți, acum toți sunt de acord. Am zis că ucrainenii ne belesc cu cerealele, au zis oamenii lui Putin, și iată că premierul polonez a venit în România nu ca să ne ia muniție, ci pentru problema cu cerealele. În conferința de presă cu Ciucă era foarte supărat pe UE că a dat voie ucrainenilor să infecteze cu cerealele lor toată agricultura din Est.

Eu, dvs., suntem vreo câțiva, nu avem nimic nici cu ucrainenii, nici cu rușii. Am spus din primul moment că Rusia a încălcat dreptul internațional. Asta nu înseamnă să fim atât de drogați încât să nu vedem și ce face aliatul. Aliatul a săpat Bâstroe de ne-a venit rău, noi nu am zis nimic, ba chiar Trabucel (n.red. – ministrul de Externe Bogdan Aurescu) le ia apărarea.

Nouă și polonezilor ne-au distrus agricultura

Ion Cristoiu punctează că o cantitate importantă de cereale nu au mai ajuns în vest așa cum era prevăzut inițial, ci au rămas în România.

„Cerealele pentru care noi ne-am distrus portul Constanța, ne-am distrus șoselele, nu au mai ajuns în Vest. Fiind fără taxe și modificate genetic și fiind cum sunt că nu sunt nemaipomenite, sunt foarte ieftine. O parte din ele au rămas în România. Șmecherii care vând cerealele astea le-au oprit aici, au făcut pulbere cerealele noastre, zac în depozite. Sunt bune, corecte, dar sunt scumpe. În felul acesta și nouă și polonezilor ne-au distrus agricultura. (…)

Experiența istorică de 3000 de ani arată că în materie de politică internațională, fiecare își urmărește interesul. Nu există prieteni, nu există dușmani. (…) Nimeni nu spune să nu dai ajutor Ucrainei, dar nu să folosești pretextul războiului ca să se îmbogățească speculanții”, a continuat Cristoiu.

„Eu mă enervez foarte tare. Mai întâi a început cu povestea cu Schengen. Toate statele europene au dat o căruță de bani și ni s-a spus că e spațiul Schengen și s-a dovedit că au trecut toți migranții. Spațiul Schengen al UE e o mizerie. Se gândesc acum să ridice ziduri ca între America și Mexic. (…) Ani de zile ne-au împuiat capul despre transparența cheltuirii banului public. Europa e infestată cu cereale modificate genetic din zona ucraineană. Despre ce reguli în Uniunea Europeană vorbim”, a replicat Robert Turcescu, în podcastul său HAI România.