Umilință pentru România! Lovitură imensă din Ucraina

Ucraina

SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina dă o lovitură puternică României. S-a aflat acum ce a făcut. Totul este reflectat în manualele de istorie destinate copiilor români din această țară.

Ucraina schimbă istoria! Manualele de istorie destinate copiilor români din Ucraina suferă modificări. Acestea promovează perspectiva favorabilă Ucrainei în detrimentul acurateței istorice.

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociației Național-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Ucraina, a atras atenția asupra acestui fenomen. El a evidențiat schimbările semnificative în conținutul manualelor de istorie.

Anatol Popescu a detaliat schimbările din manuale

Pe pagina sa de Facebook, Popescu a postat mai multe fotografii cu manualul de istorie al Ucrainei. Acesta este destinat elevilor români din țară.

„Chiar și cu o debarasare completă de sintagma ”limbă moldovenească” procesul de decomunizare, desovietizare și derusificare a învățământului școlar românesc din Ucraina va dura ani buni de zile, dacă nu decenii întregi”, a spus acesta.

Ce li se spune elevilor români din Ucraina

Textele din manuale încearcă să planteze în mintea pură a elevilor de etnie română din Ucraina o afirmație falsă. Anatol Popescu a atras atenția că tinerii învață în familie, sunt expuși la informații în mass-media și, totuși, primesc alte perspective în școli.

În mod particular, în manualul de Istorie al Ucrainei pentru clasa a 10-a s-a observat un lucru important. Aici sunt prezentate sudul Basarabiei și nordul Bucovinei drept teritorii ucrainene ocupate de România. Acest lucru, se spune, s-ar fi întâmplat după destrămarea imperiilor Austro-Ungar și Rus, după Primul Război Mondial.

Basarabiei și Bucovina prezentate drept teritorii ucrainene

Totuși, din punct de vedere istoric, Basarabia s-a unit cu România printr-un vot al Sfatului Țării la 27 martie 1918. Bucovina a făcut acest pas la 28 noiembrie 1918. Mai mult, unirea Bucovinei cu România a fost exprimată în termeni de „unire necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare, până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României.

Ucraina nu reflectă corect evenimentele istorice reale

Prin urmare, afirmația din manualele de istorie din Ucraina este falsă. Ocuparea teritoriilor ucrainene de către România la acea vreme nu reflectă corect evenimentele istorice reale pentru elevii români din Ucraina.

Cu alte cuvinte, nu poate fi vorba de o ocupație a teritoriilor ucrainene de către România de la acea vreme, așa cum este prezentat în manualele de istorie din Ucraina, elevilor români.