Polițiștii din Germania, revoltați de aderarea României la spațiul Schengen
Polițiștii din Germania, revoltați de aderarea României la spațiul Schengen. Timp de aproape 14 ani, între 2011 și prezent, România a așteptat cu răbdare să adere la spațiul de liberă circulație, având toate condițiile îndeplinite. În tot acest timp, Comisia Europeană și Parlamentul European ne-au susținut constant. Decizia mult așteptată a venit abia în 2024.
Peste două săptămâni, cetățenii din România și Bulgaria vor putea călători liber în Europa, fără a mai fi supuși controalelor la frontiere. În total, 29 de țări fac parte din această zonă, inclusiv state membre ale UE precum Germania și Franța, dar și țări din afara UE, precum Elveția și Norvegia.
Măsura votată la Bruxelles pe 12 decembrie nu este bine primită de polițiștii din sindicatele germane. Duminică, șeful Uniunii Federale de Poliție din Germania, Heiko Teggatz, a criticat vehement acordul UE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ceea ce privește granițele terestre.
Deși România a așteptat mult timp această decizie, oficialul german consideră că măsura a fost luată ”mult prea devreme”. Teggatz subliniază faptul că granițele României și Bulgariei sunt ”de-a lungul zonelor de război sau a punctelor fierbinți”.
”Din ce în ce mai multe state europene recurg în prezent la opțiunea controalelor la frontierele interne, pentru că Schengen nu funcționează. Acum să te gândești la includerea mai multor state în spațiul Schengen este mai mult decât naiv”, a spus Teggatz, potrivit Bild.
Granițele României și Bulgariei, în zone sensibile
Acesta a adăugat că granițele României și Bulgariei se află în zone sensibile, aproape de regiuni caracterizate prin conflicte sau instabilitate, cum sunt Ucraina și Orientul Mijlociu.
”Această decizie de admitere este o catastrofă pentru siguranța oamenilor din Europa”, a mai spus el.
Autoritățile germane sunt îngrijorate și în privința impactului deciziei asupra criminalității. Potrivit acestora, în 2023, infractorii români au fost responsabili pentru peste 63.000 de infracțiuni pe teritoriul Germaniei, iar infractorii bulgari au fost implicați în aproape 28.000 de cazuri.
Având în vedere aceste date, reprezentanții poliției germane au avertizat că deschiderea granițelor ar putea duce la o explozie a problemelor legate de migrarea ilegală și criminalitatea transfrontalieră. Ei au cerut soluții concrete pentru asigurarea securității interne.
Pe 12 decembrie 2024, miniștrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, la Bruxelles, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. Măsura va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat emis de Comisia Europeană.