Bruxelles-ul susține că sancțiunile ucrainene asupra petrolului rusesc nu au împiedicat fluxurile de carburant către Ungaria și alte țări. Autoritățile europene au respins afirmațiile lansate de mai multe țări cu privire la o penurie iminentă de combustibil.
Ungaria și Slovacia și-au exprimat de mai multe săptămâni îngrijorările
Îngrijorările Budapestei sunt împărțite și de Slovacia. Cele două țări din UE au criticat sancțiunile și au avertizat de mai multe ori că pot rezulta într-o penurie de combustibil. O astfel de problemă ar avea multiple rezultate negative pentru oameni, potrivit autorităților maghiare și slovace.
Budapesta și-a exprimat îngrijorările de mai multe săptămâni, după ce recentele sancțiuni ucrainene au blocat trecerea produselor gigantului energetic rus Lukoil pe teritoriul maghiar.
La rândul său, Slovacia a subliniat că se va confrunta în curând cu o penurie. Totuși, Comisia Europeană a ignorat îngrijorările celor două țări.
Ramura executivă a UE a susținut că Budapesta ar continua să primească aceeași cantitate de combustibil ca înainte de sancțiuni.
Totodată, autoritatea europeană a solicitat mai multe informații din partea celor două țări, dacă doresc să primească asistență.
Olof Gill, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru comerț, a oferit un răspuns scurt după ce o întrebare din partea publicației Politico.
„Până în prezent, nu am observat nicio scădere a fluxurilor de petrol către Ungaria de la punerea în aplicare a sancțiunilor ucrainene”, a susținut Olof Gill.
Péter Szijjártó a subliniat că Ucraina amenință securitatea energetică a țării sale
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a lansat mai multe acuzații. El a criticat atitudinea executivului de la UE și a subliniat că Ucraina amenință securitatea energetică a țării sale.
Totodată, oficialul maghiar spune că Kievul blochează o treime din livrările pe care Budapesta intenționează să le importe.
În acest context, partea maghiară a propus o înțelegere prin care o firmă maghiară ar prelua proprietatea asupra petrolului înainte ca acesta să intre în Ucraina.
Disputa privind petrolul datează din iunie
Amintim că disputa privind petrolul datează din luna iunie. La momentul respectiv, Ucraina a impus sancțiuni pentru Lukoil.
Câteva săptămâni mai târziu, Ungaria și Slovacia au cerut UE să intervină pentru a nu ajunge într-o penurie de combustibil.