FPOe susține neutralitatea Austriei față de războiul din Ucraina

Joi, 30 martie 2023, deputaţii din Partidul Libertăţii din Austria (FPOe), partid politic de extremă dreapta și pro-Rusia, au părăsit Camera Inferioară a Parlamentului de la Viena în timpul discursului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizând că acest demers va încălca neutralitatea Austriei față de războiul din Europa de Est. Deputații FPOe au pus pe pupitrele lor pancarte pe care scria „Loc pentru neutralitate” și „Loc pentru libertate”, plus logo-ul partidului politic.

În cadrul discursului său, președintele Ucrainei a mulțumit Austriei pentru ajutorul umanitar oferit de când a început războiul şi pentru asistenţa acordată în proiecte precum curăţarea terenurilor de mine antipersonal.

Cu câteva zile în urmă, FPOe i-a avertizat pe oficialii austrieci că va organiza o formă de protest faţă de discursul lui Volodimir Zelenski. Anunțul FPOe a fost făcut în contexul în care Austria s-a declarat neutră de când a izbucnit războiul din Ucraina, motiv pentru care nu poate trimite armament soldaților ucraineni.

„Este trist că FPOe este singurul partid din Parlament care ia în serios neutralitatea noastră permanentă, apărând astfel pacea”, a declarat, marți, Herbert Kickl, liderul FPOe, într-un comunicat de presă, citat de agenția de presă Reuters.

Austria susține că Europa are nevoie în continuare de Rusia

Cu câteva zile în urmă, ministrul Afacerilor Externe din Austria, Alexander Schallenberg, a reamintit că Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa.

„Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume. A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie. Deşi Austria slăbeşte legăturile cu Moscova, acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte”, a declarat el, potrivit sursei citate anterior.

Alexander Schallenberg a apărat, de asemenea, a doua cea mai mare bancă a Austriei, Raiffeisen Bank International, spunând că este nerezonabil să fie arătată cu degetul pentru că face afaceri în Rusia din moment ce foarte multe alte companii occidentale fac acelaşi lucru. Declarația sa a fost făcută după ce autoritățile americane au lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank International pentru că a continuat colaborarea cu Rusia.