În opinia europarlamentarilor români, Gerhard Karner a dat dovadă de aroganță, ca un „inspector şcolar care vine să-i controleze pe elevii repetenţi”. În acest sens, cei trei europarlamentari, Maria Grapini, Daniel Buda şi Victor Negrescu au vorbit miercuri seară despre această vizită.

Nu avem oameni care să țină la România și să o reprezinte

„În primul rând, vizita aceasta de inspector şcolar a ministrului de interne, care vine să controleze elevii repetenţi – aşa ne consideră – este absolut o sfidare. Pentru că regulamentul Schengen nu prevede că o ţară verifică o altă ţară. Austria nu este Comisia Europeană. Singura instituţie care poate controla respectarea unui regulament este Comisia Europeană.

Până nu punem acest picior în prag, pentru că paguba imensă pe care ne-o aduce n-o s-o recuperăm niciodată. Niciodată, dacă nu vom face aceste demersuri: pe de o parte să nu mai votăm nimic până când Austria nu-şi justifică, pentru că aberaţia pe care a spus-o acum, că sunt trei oameni, zece 10 oameni, 10% care fac trafic de persoane, este un alt fake news, că n-are datele concrete. Data trecută am cerut de la Frontex să ne spună cifrele şi a ieşit clar o minciună sfruntată.

Nu se poate! Cred că domnul acesta din Austria trăieşte în istorie, în Imperiul Austro-Ungar, nu ştiu în ce trăieşte. Nu se amestecă migraţia cu regulamentul Schengen!”, a declarat la Antena 3 europarlamentarul Maria Grapini de la PPU-SL.

România trebuie să se îndrepte către Comisia Europeană

În opinia liberalului Daniel Buda, România trebuie să pună presiune pe Comisia Europeană în contextul manifestării arogante a ministrului austriac de Interne.

„Cred că în momentul de faţă discutăm despre nevoia de a trece într-o altă etapă şi anume aceea de a pune presiune pe Comisia Europeană. Din păcate, în relaţiile acestea dintre România şi Austria şi-au atins limitele din acest punct de vedere. Vedem această manifestare absolut arogantă a ministrului de interne Gerhard Karner, care ne obligă pe noi toţi să lăsăm deoparte Austria, că până la urmă Austria s-a manifestat. Acum, atenţia oficialităţilor din România trebuie să se îndrepte către Comisia Europeană, către Consiliu, şi în această zonă trebuie făcute presiuni pentru ca Austria să accepte intrarea României în spaţiul Schengen. Mi se pare absolut indamisibilă această abordare a ministrului de interne austriac, care a refuzat din capul locului să vină şi să-şi asume un calendar în ceea ce înseamnă intrarea României în spaţiul Schengen.

Să vii în România, să te manifeşti cu asemenea aroganţă, este ceva ce nici eu nu pot să consum ca cetăţean român şi ca om care aparţine, acolo, în Transilvania, şi care ştim foarte bine ce s-a întâmplat cu românii din Transilvania sub Imperiul Austro-Ungar”, a spus și europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Trebuie folosite toate mecanismele pe plan european

De asemenea, potrivit social-democratului Victor Negrescu, România trebuie să fie „mai incisivă” față de Austria.

„România în raport cu Austria trebuie să fie, într-adevăr, mai incisivă. Să folosească toate mecanismele existente pe plan european, inclusiv folosirea dreptului de veto pe problematici similare. Este clar că guvernul din Austria a instrumentalizat această tematică a migraţiei, în interes politic şi electoral.

La nivel înalt, trebuie să coagulăm mediul de afaceri austriac în România, care prin declaraţii ne susţine, dar care ar trebui să acţioneze mult mai mult. Inclusiv la Viena trebuie să fim prezenţi în dezbaterea publică. Ei sunt, iată, în dezbaterea publică din România. Dezbaterea pe care a făcut-o ministrul de interne austriac la Bucureşti fac parte dintr-o cu totul altă construcţie politică pe care acesta o are”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu.