Președintele Serbiei a ironizat Bucureștiul, arătând că Belgradul a arătat ca o metropolă de Anul Nou față de alte capitale din vecinătate.
„Când am fost numit premier (2014), Bulgaria avea datoria publică de 22% din PIB, iar Serbia de 79% din PIB. Astăzi Serbia are datoria publică de 55% din PIB, iar Bulgaria se apropie de aceeași valoare a datoriei publice, la fel și România”,a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vučić în discursul său anual către națiune.
El a ținut să menționeze că, în ciuda greutăților cu care s-a confruntat, datoria publică a Croației nu a crescut atât de mult.
„Priviți cât a crescut datoria publică a Croației în ultimii ani și cu toate greutățile Serbia nu a primit nici opt, nici 10, nici 20, nici 50 de milioane de euro de la UE” – a declarat Vučić.
Președintele Serbiei, mândru de cum a ajuns țara sa
El a susținut că este suficient să privești Belgradul, care în raport cu alte capitale din vecinătate a arătat de Anul Nou ca o metropolă. Potrivit acestuia, sârbii au călătorit mai mult decât oricând în Austria, Spania, Franța sau Emirate.
„Serbia este tot mai bogată și mai puternică și oamenii simt” – a declarat Vučić.
El a precizat că, în acest moment, pentru cetățeni, cea mai mare problemă este poluarea. Cu toate acestea, lucrurile ar fi evoluat, mai ales că acum 35 de ani marea problemă era rata șomajului. Vučić a declarat că regretă că nu s-a organizat un referendum privind exploatarea zăcământului de litiu de lângă Loznica, pentru că este sigur că opoziția ar fi pierdut, deoarece ar fi fost cea mai bună investiție, conform flux24.
Succes răsunător înregistrat de Serbia
De altfel, în același discurs, Aleksandar Vucic a susținut că Serbia a înregistrat un succes răsunător și că nouă țări și-au retras recunoașterea Kosovo.
„Nouă țări și-au retras recunoașterea independenței Kosovo”, a afirmat președintele Serbiei.
„Suntem mici, dar așa cum stau lucrurile în lume, nu mai puțin de 106 țări nu recunosc independența Kosovo. Nouă dintre ele și-au retras recunoașterea: Somalia, Burkina Faso, Gabon, Gabon, Eswatini, Libia, Guineea, Antigua și Barbuda, Sfânta Lucia, Maldive”, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, în discursul său anual din capitala Belgrad.
„Îl așteptăm pe al zecelea. Un total de 94 recunosc fără echivoc, trei țări nu sunt clare”, a spus el, adăugând că provocările privind Kosovo vor rămâne în 2023.
Potrivit acestuia, pe sârbi îi așteaptă provocări dificile în ceea ce privește Kosovo.
„Abia am păstrat pacea… nu am făcut nicio mișcare unilaterală…”, a adăugat el.