România, pe prima poziție în privința riscului de sărăcie

România se află pe primul loc în ceea ce privește procentul persoanelor cu vârste între 18 și 65 de ani aflate în risc de sărăcie, cu un procent de 32%, comparativ cu media europeană de 21%, conform celor mai recente date Eurostat despre condițiile de viață în Uniunea Europeană, transmite Rador Radio România.

Suntem depășiți doar de Slovacia și Ungaria în privința riscului de sărăcie, în timp ce Luxemburgul are cea mai favorabilă situație, cu venituri de aproape trei ori mai mari decât cele din România. Țara noastră înregistrează și cea mai mare proporție de copii aflați în risc de sărăcie, cu un procent de 39%.

După România, Bulgaria și Spania ocupă următoarele poziții. Regiuni precum Moldova și Oltenia de Vest apar pe harta europeană a celor mai sărace zone, alături de regiuni din Bulgaria, Spania, Italia și Grecia. În mediul rural, România deține un alt record negativ, cu 45% din populație afectată de sărăcie.

Românii sunt optimiști

Pe de altă parte, românii se numără printre cei mai optimiști cetățeni din Uniunea Europeană. PIB-ul României s-a majorat de patru ori, de la 40,8 miliarde de euro în anul 2000 la 160,4 miliarde de euro în 2015. PIB-ul pe locuitor, exprimat ca procent din media zonei euro, a crescut de 2,3 ori, de la 23% în 2000 la 53% în 2015, se arată într-un document făcut public de BNR.

Comparativ cu situația de acum 13 ani, România a înregistrat cea mai mare creștere a venitului mediu, cu un avans de 140%, în timp ce în cinci țări — Grecia, Cipru, Franța, Italia și Spania — veniturile au scăzut.

România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE între anii 2000 și 2022, de aproape 800%, conform unui grafic realizat de portalul Amazing Maps. Totuși, este important de menționat că România a început de la o bază foarte mică și a avut (și încă are) de recuperat un decalaj semnificativ.

Conform agenției Standard & Poor’s, economia României va crește cu 1,6% în 2024 și va dubla acest ritm în perioada 2025-2027, când țara va beneficia de fonduri europene semnificative. Evaluarea indică, de asemenea, că România are un rating favorabil în ceea ce privește datoria guvernamentală și o situație pozitivă pe piața muncii, cu un nivel al șomajului aproape de minimurile istorice.