Ungaria și Viktor Orban ar putea fi sancționați de UE

Liderii Uniunii Europene discută despre sancționarea Ungariei și a premierului Viktor Orban pentru vizitele acestuia la Moscova și Beijing. În contextul în care Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene, aceste vizite au generat controverse și au determinat liderii UE să ia în considerare retragerea președinției rotative a Ungariei și transferarea acesteia către Polonia, informează Pravda.

Vizitele recente ale premierului Viktor Orban la Moscova și Beijing au provocat reacții în rândul liderilor Uniunii Europene, care le-au perceput ca un gest de sprijin pentru politicile externe ale Rusiei și Chinei. Aceste vizite au avut loc într-un context tensionat, având în vedere războiul din Ucraina și relațiile internaționale complexe. Ca urmare, liderii UE discută despre posibile sancțiuni împotriva Ungariei, inclusiv retragerea președinției rotative a Consiliului UE.

Tratatul de la Lisabona și președinția rotativă a UE

Articolul 16 din Tratatul de la Lisabona prevede că președinția Consiliului UE se exercită pe baza unei rotații egale între statele membre. Calendarul și prioritățile acestei președinții sunt stabilite la summitul UE, iar un vot cu majoritate calificată este suficient pentru aprobarea schimbărilor.

Aceste prevederi legale permit scurtarea mandatului unei țări care deține președinția rotativă a UE și transferul acestor funcții către un alt stat membru.

ungaria, ue, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Posibile sancțiuni pentru Ungaria

Liderii UE analizează posibilitatea de a reduce mandatul președinției rotative a Ungariei și de a transfera aceste funcții Poloniei. Polonia urmează să preia oficial președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2025, dar ar putea fi pregătită să preia aceste responsabilități mai devreme, dacă situația o impune. Această măsură ar putea fi folosită ca un avertisment la adresa lui Viktor Orban, subliniind importanța conformării cu valorile și politicile comune ale UE.

La 2 iulie, Viktor Orban a efectuat prima sa vizită la Kiev de la începutul președinției ungare a Consiliului UE, după care s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin. Orban a numit călătoria sa în Rusia drept „pacificatoare”.

Pe rețelele de socializare, el a postat o fotografie de la terminalul guvernamental al aeroportului Vnukovo cu o inscripție mare „Moscova” în fundal, la care serviciul de presă al lui Orban a adăugat logo-ul președinției maghiare a UE, în ciuda faptului că Bruxelles-ul a menționat că Orban și-a reprezentat doar țara în timpul călătoriei sale.

Orban a ascuns aceste planuri aliaților occidentali

Ulterior, Orban a vizitat Azerbaidjanul, unde a luat cuvântul la un summit informal al Organizației statelor turcice, și China, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping.

La 8 iulie, președintele Volodimir Zelenski a explicat de ce prim-ministrul ungar Viktor Orban nu poate fi un intermediar între Ucraina și Rusia.

După călătoria la Moscova, Viktor Orban a explicat cum a ascuns aceste planuri aliaților occidentali până în ultimul moment și a promis alte „întâlniri surpriză” în curând.