Viktor Orban ar putea fi chemat să dea explicații în fața magistraților de la Curtea de Apel Iași după ce deputatul PNL Alexandru Muraru s-a adresat instanței în legătură cu un proces care îi vizează pe oficialul de la Budapesta și pe Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Viktor Orban, acuzat că a făcut declarații discriminatorii în România
Alexandru Muraru cere ca premierul maghiar să fie condamnat la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de lei în urma declarațiilor făcute anul trecut în România, la Băile Tușnad. Atunci, Viktor Orban se afla la Universitatea de vară Bálványos, unde a spus anumite lucruri pe care deputatul PNL le-a considerat discriminatorii.
„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă, motiv pentru care am luptat la Belgrad”, a spus atunci Viktor Orban, făcând referire la asediul turc din 1456, înfrânt prin intervenția lui Iancu de Hunedoara.
Premierul maghiar atrage atenția cu privire la războiul din Ucraina
Premierul de la Budapesta trage din nou semnalul de alarmă şi avertizează că acest conflict militar dintre Rusia şi Ucraina este „îngrijorător şi periculos” pentru ţara sa.
Mai mult, Viktor Orban a indicat că nu este deloc exagerat atunci când unii lideri ai lumii vorbesc despre un Al Treilea Război Mondial. „Este un pericol realist (…) nu este o exagerare”, afirmă şeful Guvernului de la Budapesta.
„Poate părea extrem de exagerat când unii liderii europeni şi americani spun că dacă totul continuă aşa am putea ajunge la al treilea război mondial, este un pericol realist în acest moment”, a afirmat Viktor Orban în interviul său săptămânal radiodifuzat, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.
Prim-ministrul Ungariei a subliniat şi că Occidentul înarmează într-un ritm tot mai agresiv Ucraina.
„Se iau din ce în ce mai multe decizii vizând folosirea de arme din ce în ce mai noi şi puternice. (…) Occidentul furnizează Ucrainei din ce în ce mai multe echipamente moderne”, a explicat premierul ungar.
Viktor Orban a cerut din nou un armistiţiu în Ucraina şi i-a criticat pe liderii europeni care nu susţin nici acum pacea.
„Războiul devine din ce în ce mai brutal şi totuşi numărul ţărilor şi liderilor europeni care susţin pacea nu creşte deloc”, a spus premierul de la Budapesta, adăugând totuşi că există şi un revers al medaliei: „Oamenii din Europa au început să se orienteze către un armistiţiu şi negocieri de pace, în condiţiile în care numărul victimelor creşte.”