Victor Ponta: Sunt agricultorii noștri, nu ai Comisiei Europene

În acest context, Victor Ponta, a lansat acuzații la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care, în opinia fostului premier, nu l-ar interesa soarta fermierilor din România.

Victor Ponta este de părere că importul de cereale din Ucraina nu este un ajutor acordat de România acestei ţări şi, mai mult, este menit să-i îngenuncheze pe agricultorii români.

„Polonia, Slovacia, Ungaria au spus că nu se mai poate şmecheria asta cu cerealele din Ucraina, care nu înseamnă în niciun caz ajutor pentru Ucraina, că ajutor însemna să le dăm noi cereale. Nu, înseamnă nişte miliarde pe care le fac nişte firme mari aşa-zis din Ucraina pe spinarea agricultorilor români.

În timp ce Polonia a luat decizia suspendării importurilor şi a zis ca cerealele din Ucraina nici măcar să nu le mai tranziteze teritoriul, Iohannis se face că plouă. Că să rezolve ministrul Daea. Păi să aducă Daea bani de-acasă?

De câte ori cineva din România a vrut să facă ceva, că a fost vorba de Schengen, de Bâstroe, de românii din Bucovina, a ieşit Iohannis şi a zis să nu mai protestăm când a fost vorba de Schengen, că suntem vânduţi ruşilor dacă ne interesează românii din Bucovina. Chiar mă gândeam dacă nu cumva a ieşit de dimineaţă domnul Iohannis să ne zică: Mai daţi-o naibii, că noi suntem cu Bruxelles.

Nu fac şi eu ca Polonia, ca Ungaria, ca Slovacia, să mi-i protejez pe ai mei? Eu zic: „Păi să decidă Comisia Europeană”. Păi, stai, că-s agricultorii noştri, nu-s agricultorii Comisiei Europene. Şi aşa l-am avut pe Cioloş care a ţinut cu Franţa, nu cu România, şi aşa Comisia Europeană dă cele mai mici subvenţii faţă de restul Europei”, a spus Victor Ponta la România TV.

Comisia Europeană a criticat decizia celor trei state

Amintim că, Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi s-a organizat pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea unor căi maritime prin Marea Neagră în urma invaziei ruse.

În urma deciziei, în statele europene vecine au crescut sosirile de cereale din Ucraina, provocând saturarea silozurilor şi prăbuşirea preţurilor locale.

În privința măsurii de interzicere a importurilor de cereale ucrainene Comisia Europeană a reacționat, catalogând-o drept inacceptabilă. De asemenea, Comisia a precizat că are în vedere un al doilea pachet de ajutoare pentru agricultorii din ţările afectate.